Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

COBOS умря, БФБ с фалстарт на новата Xetra, търговията спря и едва тръгна

Вместо след 10, първите сделки се появиха след 12 ч., но работеха само брокерските терминали, а не платформите на посредниците и оборотът беше минимален

COBOS умря, БФБ с фалстарт на новата Xetra, търговията спря и едва тръгна

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Искате борсови новини? На борсата било скучно и нямало новини? Е днес валеше от новини.

Първо да започнем с това, че COBOS умря. Системата за електронно подаване на поръчки, която беше знамето на борсовия възход от 2004-2007 г. от днес вече не съществува и официално минава в историята. В един момент тя имаше почти 6000 абоната, всеки от които плащаше по 60 лв. без ДДС на „Българска фондова борса“ АД. Разбира се, тези 6000 клиента правеха оборот, от който борсата получаваше комисиони.

От днес на „Българска фондова борса“ АД се търгува с платформата T7, която замени Xetra. И двете платформи са на немската Deutsche Börse.

Е силно казано се търгува. Защото, вместо в 10 ч. и 10 минути търговията започна след 12:10 ч. поради технически причини. Достъп до търговията имаха само брокерите, но не и клиентите на платформите към посредниците. Нещо повече, брокери коментираха за Investor.bg, че търговията ту тръгва, ту спира.

И още една новина. Оборотът е рекордно нисък. Сделките възлязоха на 39 хил. лв. Затова е безпредметно да се пише, коя акция колко е поскъпнала и колко е оборотът с отделните акции. Надеждата е утре да няма толкова много борсови новини. Все пак всяко начало е трудно, затова да си пожелаем много оборот с новата платформа T7.

По статията работиха: Мариян Йорданов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
0
 
3
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
до 2
Ми не често, а в повечето случаи
0
 
24
 
2
преди 3 седмици
Няма такъв смях просто. БФБ е цирк подобен на цялата ни държава. Нищо чудно, че оборотът на БФБ е често е по-малък от този на женския пазар.
0
 
31
 
1
преди 3 седмици
Палячовци, ако бяхме нормална държава с нормален пазар, щяха да ви попилеят от съдебни дела.

Още от Новини и анализи
Акциите на „Сирма Груп Холдинг“ поскъпнаха с над 12% за седмицата