IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цв. Крумова: Консолидацията в застрахователния сектор бе рестартирана

Покриването на регулациите, намаляването на разходите и технологичните предимства движат сливанията и придобиванията, смята директорът на ЗАД „Армеец“

11:05 | 21.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	Главният изпълнителен директор на ЗАД &bdquo;Армеец&ldquo; Цветанка Крумова. <em>Снимка: ТВ Bulgaria ON AIR</em></p>

Главният изпълнителен директор на ЗАД „Армеец“ Цветанка Крумова. Снимка: ТВ Bulgaria ON AIR

Процесите по сливания и придобивания в застрахователния сектор се рестартираха, като сред основните мотиви за тях са покриването на регулациите, намаляването на разходите и технологичните предимства. Това коментира главният изпълнителен директор на ЗАД „Армеец“ Цветанка Крумова в седмичното обзорно предаване Invest/Or по ТВ Bulgaria ON AIR, излъчено на 20 юли.

„Преди кризата имаше доста силен процес по сливания и придобивания. Този процес затихна по време на кризата, но сега имаме рестарт, но на съвсем друго ниво“, коментира Крумова. Според нея причините, които движат процесите по сливания и придобивания, са три – покриване на регулациите, намаляване на разходите и заради наличието на технологично предимство.

Тя заяви, че към този момент „Армеец“ не планира сделки по сливания или придобивания. На този фон „Евроинс Иншурънс Груп“ извърши поредната си покупка, а „Булстрад“ задвижи процедурата по придобиването на „ОББ-AIG“ ЗД.

Данните на Комисията за финансов надзор (КФН) към май 2015 г. показват ръст на общозастрахователния пазар от 6,4% на годишна база, който е добър и показва началото на един възходящ период в развитието на застрахователния пазар. Животозастраховането, което не е много добре развито в България, пък е пораснало с 20% в сравнение с май 2014 г., но там говорим за по-малки числа, обобщи Крумова представянето на застрахователната индустрия през първите месеци на 2015 г.

Главният изпълнителен директор на ЗАД „Армеец“ очаква този стабилен ръст да се запази до края на годината, тъй като процесите в икономиката, които в момента са положителни, се отразяват пряко на застрахователния пазар.

Статистиката до 31 май 2015 г. сочи ръст на премийните приходи на общозастрахователните компании с 38,26 млн. лв. за година до 635,58 млн. лв., а на животозастрахователите – с 28,5 млн. лв. до 173,02 млн. лв.

Пазарен дял на застрахователите, извършващи общо застраховане, по размер на брутния премиен приход към май 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 01:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още