IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Димитров: Българският IT сектор се развива по-бързо от други страни в Европа

Оценяваме IPO-то като успешно, защото постигнахме цената, която бихме желали и имаше презаписване, коментира директорът на Алтерко

18:06 | 01.12.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

„Много IT компании в България се развиват изключително успешно, а страната ни привлича с работна ръка на разумна цена и атрактивни продукти“.

Това каза в интервю за Investor. bg Димитър Димитров, изпълнителен директор на Алтерко АД - компанията, която днес дебютира на фондовата борса.

По думите му много външни компании ползват ресурса тук. Димитров визира конкретно Софтуерния университет, който по думите му е "уникален по рода си и развива все повече кадри".

„Смятам, че българският IT сектор се развива много добре и дори по-бързо спрямо много други страни в Европа“, заяви Димитров. 

Според него за това значително спомагат възможността работната ръка на нашия пазар да бъде наета на разумни цени, както и атрактивността на продуктите, които се предлагат. 

„Ние сме държава, в която създаването на един продукт не е толкова скъпо, а в същото време, стъпвайки на европейските пазари, той  може да се предлага на европейски цени“, обясни още изпълнителният директор на Алтерко.

По отношение на голямата тема от седмицата  - старта на търговията с акции на Алтерко, Димитров оцени момента за IPO-то като добър, като определи като „възходящо“ движението на българската фондова борса (БФБ) в момента.

„Оценяваме IPO-то като успешно, защото постигнахме цената, която бихме желали, имаше презаписване, което поражда интерес за бъдеща търговия на борсата. По отношение на времето за излизане - това донякъде винаги е късмет. При борсата няма как да се прогнозира какво ще е положението след шест месеца или една година. Бих казал, че в момента то е добро“, заяви Димитров.

Може би случайно или не. стартът на търговията беше насрочен в деня, след като компанията публикува по-високи от очакваното финансови резултати.

Към 30 септември нетната печалба на холдинга е в размер на 1,6 млн. лв., като приходите от продажби нарастват с над 25% до 23,492 млн. лв. От продажбата на стоки, където влизат продажбите на часовниците MyKi, компанията е спечелила 1,6 млн. лв.

„Приходите са в много пъти повече от очакваното към деветмесечието. В последното тримесечие цифрите са удвоени. Към края на годината резултатите ще бъдат още по-добри, защото само с часовниците сме постигнали до момента 50 хил. броя, което спрямо очакванията от 10 хил. броя в началото на годината, е петкратен ръст“, пресметна Димитров.

По думите му компанията ще представи нови продукти, чиито резултати вероятно ще се видят през следващата година.

„По отношение на „IOT devices” (Internet of Things - „интернет на нещата“ - бел.ред.) спрямо очакванията ще бъдем около пет пъти над заложената печалба за годината, но не на ниво целия холдинг (за печалбата. б. ред.)“, уточни Димитров, като обясни, че там нещата са различни, има прекалено много компании, които са не само в България, където отчетите се консолидират и печалбата е значително по-висока.

IPO-то на „Алтерко” беше второто от сектора на информационните и телекомуникационни технологии за последната година, след като през есента на 2015 г. на БФБ излезе софтуерният разработчик Сирма Груп Холдинг АД.

Димитров посочи, освен, че и двете компании са от IT сектора, не може да се прави аналог между тях. „Не сме анализирали в детайли работата на Сирма, нито техните продукти, но тъкмо те са в различен IT сектор от нашия. Те предлагат по-скоро продукти и услуги за партньори, докато ние работим с мобилни оператори“, отбеляза директорът на най-новата компания на родната борсата.

Той обясни, че в своята същност IT секторът е много различен. „Няма как да сравним една компания, която създава софтуер с компания, която продава услуги. В момента ние развиваме и смарт продукти, които също нямат аналог в Сирма“, даде като пример Димитров.

Той коментира и очакванията за движението на акциите на Алтерко, като посочи, че „ще има положителна тенденция“.

В същото време Димитров разясни и позицията на компанията относно дивидентната ѝ политика. 

„В краткосрочен план не смятаме, че имаме възможността за дивидент. По-важното е да направим компанията още по-голяма, още по-стабилна и цената на акциите още по-добра. Съответно дългосрочно  - да. Имаме и в историята си опита, както и в бъдещето смятаме, че нашите акционери трябва да получават дивиденти винаги, когато имаме възможност“, заяви Димитров. 

Свързани компании:

Шелли груп АД(SLYG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още