IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Делян Добрев: Има интерес от малки и средни предприятия за листване на БФБ

На този етап очакваните публични предлагания не са на държавни предприятия

15:57 | 01.11.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Не само малки и средни предприятия проявяват интерес към възможността да бъдат финансирани за листване на Българската фондова борса (БФБ – София), заяви депутатът Делян Добрев в интервю пред Bloomberg TV Bulgaria, който беше една от ключовите фигури, застъпили се за извършването на законодателни промени в областта на търговията с ценни книжа.

„Липсват ни нови компании на борсата. Очаквахме два нови големи емитента на борсата тази година, което вероятно няма да се случи, но се надявам да стане през следващата година“, заяви той в деня, когато официално стартира търговията с държавни ценни книжа през БФБ.

По думите му те не са се отказали от намеренията си, а по-скоро има забавяне в реализирането на плановете им. „Надявам се това да се случи през първата половина на 2018 г.“, каза Добрев. 

Той припомни, че до края на този месец очакваме да стартира грантовата схема по оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, която ще финансира разходите по първично публично предлагане на малки и средни предприятия.

„Схемата ще спести значителни разходи за компаниите. Конкретно тази идея е иновативна за България на този етап. На среща на Европейската комисия, свързана с европейските фондове, България е била посочена като добър пример, който вероятно ще бъде приложен и при други държави от ЕС. Грантовата помощ е нещо, от което Европейската комисия започва да страни, защото трябва да научим компании, когато няма грантова помощ, как те да финансират своите идеи и инициативи. Тоест тази наша идея вероятно ще бъде копирана и в други държави“, заяви Добрев.

По думите му компаниите, проявили интерес, на този етап не са държавни, но депутатът изрази надежда, че в тази посока ще имаме напредък. Интерес проявяват не само малки и средни предприятия, но и големи. Поне за едно голямо знам със сигурност, което иска да финансира своите инвестиционни намерения чрез първично публично предлагане", заяви Добрев. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 3
stanislavr
преди 6 години
И ние очакваме следващото му интервю да е на барабоището на остров Белене, а тиквата да сее тикви, ама на. И няма какво да прави нито в Хаскю, нито в Аскьой, да не говорим за Хасково.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 6
maverik
преди 6 години
Тоя още ли е дупетат...?!? Тоя ли ще ни говори сега за борса, листване и ИПО-та...?!? Оправи тока..., икономиката..., родата в Хасково..., сега очаквания имал...?!? Цитат: "Очаквахме два нови големи емитента на борсата тази година, което вероятно няма да се случи, но се надявам да стане през следващата година.Надай се..., ше стане..., ама ти ще си в хаскю...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още