IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДФ Експат Ню Юръп Пропъртис се преименува на Експат Глоубъл Екуитис

Компанията променя и фокуса си и ще инвестира предимно в акции на публични компании на световните борси

15:32 | 06.03.13 г.
Автор - снимка
Редактор
ДФ Експат Ню Юръп Пропъртис се преименува на Експат Глоубъл Екуитис

Договорният фонд Експат Ню Юръп Пропъртис сменя името и инвестиционния си профил и вече ще се казва Expat Global Equities (Експат Глоубъл Екуитис), съобщиха от управляващото дружество Експат Асет Менидмънт АД.

Комисията за финансов надзор одобри промени в името и правилата на договорния фонд, като основният му инвестиционен фокус стават инвестициите в акции на публични компании на световните борси. Промяната на инвестиционния профил ще допринесе за диверсификация на портфейла и ще даде възможност фондът да се възползва по-пълноценно от тенденциите на световните пазари, уточниха от Експат Асет Мениджмънт за Investor.bg.

Досега Експат Ню Юръп Пропъртис беше насочен основно към инвестиции в АДСИЦ и други финансови продукти, свързани с недвижими имоти, на пазарите в Централна и Източна Европа. Expat Global Equities ще даде достъп до ликвидните пазари на акции в цял свят. С промяната на инвестиционния фокус рисковият профил на фонда става висок (рисковият профил на Експат Ню Юръп Пропъртис беше оценен като умерен до висок).

Таксите при покупка и обратно изкупуване на дялове от фонда остават непроменени. Променят се таксите за управление, като фиксираното годишно възнаграждение за управляващото дружество се намалява от 2,50% на 1,90% от нетната стойност на активите (НСА) на фонда на годишна база.

Въвежда се такса за добро управление в размер от 15% върху реализираната положителна доходност, като се спазва т.нар. high watermark rule – таксата се изчислява всеки работен ден върху абсолютния ръст на НСА (т.е. положителната разлика (ако има такава) между НСА за текущия ден и най-високата НСА до момента, постигната през календарната година).

Expat Global Equities (досега Expat New Europe Properties) е създаден през 2008 г. Нетната стойност на активите (НСА) на фонда към момента е над 502 000 лв., а НСА на един дял към 4 март е 1,004.97 лв. – една от най-високите стойности от създаването на фонда досега. Доходността за последните 12 месеца е 5,16%, а от началото на 2013 г. е 3,81%.

Експат Асет Мениджмънт е управляващо дружество, 100% собственост на Експат Капитал. Дружеството управлява неколкостотин индивидуални инвестиционни портфейла и 3 договорни фонда – Expat New Europe Stocks с фокус върху пазарите на акции в Централна и Източна Европа, Нова Европа и страните от бившия СССР, Expat Bonds с акцент върху глобалните пазари на облигации и Expat Global Equities с неговия нов профил.

Свързани компании:

ДФ Експат Глоубъл Екуитис(MFGC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:10 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още