IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дженерали Животозастраховане АД прекратява дейност

КФН разреши на ръководството на компанията да я прекрати доброволно и отнема лиценза й за извършване на застрахователна дейност

17:26 | 01.03.16 г. 8
Автор - снимка
Създател
Дженерали Животозастраховане АД прекратява дейност

Дженерали Животозастраховане АД прекратява своята дейност.

Това е факт, след като Комисията за финансов надзор (КФН) разреши на ръководството на компанията да я прекрати доброволно. В тази връзка финансовият регулатор отнема лиценза на дружеството за извършване на застрахователна дейност. Решението е взето на проведеното на 29 февруари заседание на КФН и подписано от заместник-председателя на КФН, ръководещ управление „Осигурителен надзор“, Ангел Джалъзов от името на председателя.

До тук се стига, след като още на 21 декември 2015 г. общото събрание на акционерите на Дженерали Животозастраховане АД е взело решение за доброволното му прекратяване, неговата ликвидация, срока за това, кой да бъде ликвидаторът и какво - възнаграждението му, както и план, по който ще се извърши процесът.

Това става ясно от публикуваната на 9 ноември 2015 г. покана за общото събрание, показва справка на Investor.bg в Търговския регистър, а не от протокола от събранието, който може би също следва да бъде публикуван и който може би трябва да съдържа повече информация.

Все пак от решението на КФН става ясно, че искането на Дженерали Животозастраховане АД е подадено на 29 декември 2015 г., като е било допълнено на 26 февруари. Според Кодекса за застраховането КФН се произнася по заявлението в 2-месечен срок, който е изтекъл именно на 29 февруари.

Вписването на прекратяването в Търговския регистър трябва да се случи в срок от 3 работни дни след получаване на разрешението, като дружеството прилага и заверен препис от решението на КФН. След това застрахователят е длъжен да представи в КФН удостоверение за вписването в срок от 3 работни дни от отразяването на промяната.

Към 30 ноември 2015 г., докогато са последните актуални данни на КФН, Дженерали Животозастраховане АД е десето по пазарен дял в животозастраховането с 2,15%. Брутните премийни приходи намаляват със 17,3% за периода януари-ноември 2015 г. до 7,575 млн. лв.

В началото на 2016 г. бе факт обединяването между Дженерали Застраховане АД и ЗАД Виктория, като ръководството подчерта, че продължава дейността си в общото застраховане, но нищо не се спомена за ликвидацията на Дженерали Животозастраховане.

„Ще сме по-ефективни и ще отбележим по-сериозни резултати в общото застраховане“, отговори главният оперативен директор на Дженерали Застраховане Радослав Димитров в интервю за Investor.bg през януари, запитан за плановете на групата в животозастраховането.

По време на официалното събитие по повод вливането на ЗАД Виктория в Дженерали Застраховане главният изпълнителен директор Данчо Данчев заяви, че близо 80% от общите приходи в застраховането се генерират в сегмента общо застраховане и логично фокусът на развитие на компанията ще бъде там.

В редица изказвания пък Константин Велев, който е член на Управителния съвет и изпълнителен директор на Дженерали Застраховане и на Дженерали Животозастраховане, коментира, че очаква консолидацията в застрахователния сектор да продължи, но не е споменавал за намерението за ликвидация. Това само по себе си е разбираемо от чисто регулаторни съображения.

От решението на КФН се вижда, че Велев и Жанета Джамбазка, която също е член на Управителния съвет и изпълнителен директор на Дженерали Животозастраховане, са внесли искането за прекратяване.

Investor.bg изпрати въпроси към ръководството на Дженерали Животозастраховане относно причините за решението и процеса по ликвидация и очаква техните отговори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
redcretin
преди 8 години
Утре кат ви разпорят и вас - ще те питам лично теб. Ама ще се покриеш като плъх ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 2
kane
преди 8 години
Българския съдпардон .. Фашисткия съд в България предпазва корпоратините интереси, интереси за пари. печатани хартии, измислената ценност пред ищеца прикован завинаги на легло в близо до будна кома на 20 години Дженарали и др като него имат получено право да фалират и започнат отново тлъстите им собственици, а простосмътните нисеще един дух и тяло нямат този избор... съда обаче във всяка фашистко подчинено общество не е изградено от чистоплътни човеци, а от мръсни служители на богатите суперчовеци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 1
vzhekoff
преди 8 години
След този случай http://***.mediapool.bg/manuela-gorsova-zagubi-deloto-sreshtu-zastrahovatelya-na-maksim-staviski-news180739.htmlте престанаха да съществуват като застраховател
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
Toranaga
преди 8 години
"Investor.bg изпрати въпроси към ръководството на Дженерали Животозастраховане относно причините за решението и процеса по ликвидация и очаква техните отговори"отговора е много ***, разходите за продажба на Дж. са ~ 20%. При средна възвращаемост на облигации 1%. К;й нормален ще си купи този продукт??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 3
marto76
преди 8 години
Просто скандално, но това е БГ действиетолността!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още