IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Длъжник на КТБ погасява задължение за над 6 млн. лв.

Синдиците са почти готови със списъка на служебно приетите вземания от длъжници на банката и стартират нов търг за продажбата на акции на „Техномаркет България“

12:10 | 17.08.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В периода 7-13 август за погасяване на кредити по сметките на обявената в несъстоятелност Корпоративна търговска банка (КТБ) АД са постъпили общо 6 084 812,24 лв. - най-голямата сума, откакто започна осребряването на вземанията на кредитната институция. Това става ясно от седмичния отчет на синдиците на банката, обхващащ периода от 10 до 14 август.

От тази сума на каса са били изплатени 34 716,66 лв. и други 7 740 евро, а 6 034 957,46 лв. са били получени по левова сметка в обслужващата банка. 6 013 954,92 лв. пък са постъпили само от едно лице, което е погасило свое задължение по кредит. Кой е длъжникът, дали е физическо или юридическо лице и дали има още неизплатени задължения към банката не става ясно поради спазването на банкова тайна.

Списъкът със служебно приети вземания - почти готов

През изминалата седмица Росен Ангелчев и Лазар Илиев са нанесли последни корекции по списъка на служебно приетите вземания от вложителите, работниците и служителите в институцията и публичните вземания от банката. По закон този списък се изготвя от синдиците без да е нужно да са уведомени от кредиторите и трябва да бъде представен в Търговския регистър. Очаква се документът да бъде наличен най-рано днес.

Нов опит за продажба на 15% от капитала на „Техномаркет България“

В края на изминалата седмица синдиците са обявили началото на втори търг за продажбата на близо 15% от капитала на „Техномаркет България“, след като по време на първата продажба с тайно наддаване за общо 170 900 обикновени акции с номинал 10 лв. не се появиха кандидати.

Срокът за офертите е 31 август, а началната тръжна цена е по-ниска с 5% от първоначалните 6,302 млн. лв., като вече е 5,987 млн. лв. От седмичния доклад на Илиев и Ангелчев е видно още, че са отговорили на жалба, свързана с първия търг за продажбата на акциите на дружеството.

Alix Partners разследва нови 26 кредитни досиета

Същевременно международната компания Alix Partners, която бе наета да извърши действия по проследяване и връщане на активи на КТБ, е анализирала нови 26 кредитни досиета на заемополучатели, които имат неизплатени до момента задължения към банката. Освен това компанията е извършила повторен и по-задълбочен анализ на кредитополучатели, чиито кредитни досиета са били разглеждани по-рано.

Alix Partners продължава работата си по проследяването на трансакциите на КТБ, а също и със събирането на доказателства от външни източници, които могат да са съществени за разследването. След обобщаването и анализа на информацията Alix Partners изготвя предложение за това какви действия да се предприемат, за да се възстановят средствата, дължими на банката.

Сключен е договор за оценка на активите на КТБ

От отчета е видно и че Росен Ангелчев и Лазар Илиев са сключили договор за оценка на активите на КТБ. Липсва обаче информация за това кой е изпълнителят и за каква сума е договорът.

Синдиците са изпратили и отговор на искане на Омбудсмана за извършване на проверка по жалба. От кого е жалбата и по какъв въпрос е обаче също не става ясно.

От отчета става ясно още, че Ангелчев и Илиев са дали отговор на запитване, постъпило от посолството на САЩ, по повод валутен превод. Няма информация обаче от кого е бил нареден той и за каква сума е.

Освен това синдиците са издали заповед за отваряне на архива на КТБ, за да се изготвят копия на документи. Заповедта е издадена по искане на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество.

През изминалата седмица те са подготвили отменителен иск за прихващане, но не става ясно от кого е извършено то и за каква сума е. Не е ясно и от кого синдиците на банката са поискали доказателства за заличаването на залози върху финансови инструменти, а също и по повод на кои дела искат удължаване на срока за представяне на документи, депозират молби и писмени становища.

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
marto76
преди 8 години
Aldy, истинският грабеж е бил през годините 2009 - 2014, когато фараон Цветан Василев е плащал на политиците и е въртял престъпни схеми под носовете на цялато население и Прокуратура! Сегашното е игра с трохите! Все пак обаче вся някой трябва да понесе политическата отговорност, затова ми се иска да видя фараон Цветан Василев в затвора!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 5
aldy
преди 8 години
Истинският грабеж започва сега. "Оценка на активите" от НЯКОЙ СИ, но не и от ОДИТОРСКА КОМПАНИЯ. Продължават да будалкат простолюдието.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още