Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Добромир Добрев: Търговията на ДЦК на БФБ е предимство за дребните инвеститори

Банкерът от Райфайзенбанк прогнозира, че интересът към този нов канал за сделки с държавни облигации ще бъде много голям

Добромир Добрев: Търговията на ДЦК на БФБ е предимство за дребните инвеститори

Добромир Добрев, зам.-председател на управителния съвет на Райфайзенбанк с ресор "Корпоративни клиенти и капиталови пазари". Снимка: Райфайзенбанк

Възможността български държавни ценни книжа (ДЦК) да се търгуват на Българска фондова борса (БФБ) е важна стъпка за развитието на нашия капиталов пазар. Това ще даде възможност на клиентите физически лица, или т.нар. ритейл клиенти, да имат по-лесен достъп до тези книжа, тъй като досега основни участници бяха банките, пенсионните фондове и застрахователните компании. Това коментира за Investor.bg Добромир Добрев, зам.-председател на управителния съвет на Райфайзенбанк с ресор "Корпоративни клиенти и капиталови пазари".

Още по темата

Според него промените, които ще настъпят при тази търговия, са в унисон с изискванията за прозрачен пазар в светлината на новата европейска регулаторна рамка за MiFID II/MIFIR, която влиза в сила от 2018 г.

„Основното предимство за банките ще бъде от регулаторна гледна точка, а именно това, че според европейската директива – т.нар. CRD IV, за да се признаят вътрешни, в случая български ДЦК, като ликвиден буфер в баланса на банките, то тези книжа трябва да се търгуват на утвърден ликвиден пазар, което ще бъде факт след тази промяна“, обясни банкерът какви ще са предимствата за банките да се търгуват ДЦК на специалния сегмент на БФБ.

Добромир Добрев е на мнение, че не може да се говори за по-справедлива цена на държавните облигации, „тъй като и досега интересът към този инструмент беше много голям и се постигат справедливи цени“.

Банкерът прогнозира, че това ще е нов канал за сделки с ДЦК през борсата, който е традиционно познат и удобен за дребните инвеститори.

Припомняме, че търговията с държавни ценни книжа (ДЦК) на БФБ – София започва на 1 ноември, както съобщи борсовият оператор.

"Този проект е очакван от дълго време. Радваме се, че достигна до точка, в която може да се осъществи. Надяваме се стартът да бъде успешен", коментираха от ръководството на БФБ пред Investor.bg.

По статията работиха: автор Петя Стоянова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
3
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
аз не виждам кой пречеше и сега на дребния инвеститор като мен да си купи дцк. по-скоро очаквам, че за дребните инвеститори ще избичат зверски комисиони.

Още от Новини и анализи
Индексите на БФБ започват седмицата със спадове