Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

"Доверие обединен холдинг" излезе на консолидирана загуба от 2 млн. лв.

Влошаването е с 4 млн. лв., спрямо печалба от 2 млн. лв. за първото полугодие на миналата година

"Доверие обединен холдинг" излезе на консолидирана загуба от 2 млн. лв.

Новата гордост на Доверие обединен холдинг АД - перилните препарати Изи

"Доверие обединен холдинг" излезе на консолидирана загуба от 2 млн. лв. за първото полугодие на 2018 г., показва отчетът на дружеството, публикуван чрез БФБ.

Налице е влошаване на резултата с 4 млн. лв., спрямо печалба от 2 млн. лв. за първото полугодие на миналата година.

Част от понижението идва от нетните разлики от операции с финансови активи и инструменти за минус 744 хил. лв. през първото полугодие на 2018 г., спрямо плюс 2 млн. лв. за същия период на 2017 г. или влошаване с 2,7 млн. лв. Останалото влошаване с 1,3 млн. лв. е от оперативна дейност.

И основният "заподозрян" за влошаването е ръста с 1,7 млн. лв. от 11,6 млн. лв. до 13,3 млн. лв. са разходите за възнаграждения и осигуровки. Увеличението на годишна база е с 14,5%.

Нетните приходи от продажби намаляват с 0,4% на годишна база до 65,7 млн. лв. Основните продажби или 45,8 млн. лв. са на услуги, където влизат магазините Мосю Бриколаж.

Прави впечатления резкият ръст на приходите от продажба на продукция до 2,8 млн. лв. за полугодието на 2018 г., спрямо 1,6 млн. лв. за същия период на 2017 г. Това вероятно идва от Веко ЕООД (вече Доверие Грижа ЕАД с вписано преобразуване на 19.01.2018г.), което произвежда перилните препарати „Изи“ в гр. Троян. Отскоро те се предлагат и на най-видното място до касите в магазините Мосю Бриколаж. Доверие обединен холдинг АД придоби контрол над Веко ЕООД през юли 2017 г.

Другите новини около "Доверие обединен холдинг" АД в последните седмици са, че дружеството ще отпадне от индекса SOFIX от 25 септември 2018 г. Това отпадане обаче може да предизвика ликвдност, която реално да го върне в индекса през март 2019 г., нещо, което се е случвало с други дружества, като "М+С Хидравлик" АД и "Индустриален холдинг България" АД.

Голямата новина обаче е, че "Доверие обединен холдинг" АД пое пълния контрол над магазините "Мосю Бриколаж" в България след сделка през август 2018 г. Дъщерното дружество в Македония е продадено през май 2017 и Доверие Брико АД вече оперира само в България.

Акционерите с дял над 5% от капитала са "Софарма" АД с 32,82% и "Телекомплект" АД с дял от 8,92% към 30 юни 2018 г.

Акциите на "Доверие обединен холдинг" АД поевтиняват с 38% в последните 12 месеца до 1,56 лв. за акция и 29 млн. лв. пазарна капитализация.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава една акция в капитала на дружеството.

 

По статията работиха: Мариян Йорданов, редактор Бойчо Попов
Още по темата: Новини и анализи

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

1
 
1
 
4
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
ГОЛЯМА ЗАГУБА. АКЦИЯТА НЕ СТРУВА И 1 ЛВ.
1
 
1
 
3
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
ГОЛЯМА ЗАГУБА. АКЦИЯТА НЕ СТРУВА И 1 ЛВ.
1
 
1
 
2
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
ГОЛЯМА ЗАГУБА. АКЦИЯТА НЕ СТРУВА И 1 ЛВ.
1
 
1
 
1
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
ГОЛЯМА ЗАГУБА. АКЦИЯТА НЕ СТРУВА И 1 ЛВ.

Още от Новини и анализи
Адванс Терафонд АДСИЦ предлага 98,42% от печалбата си за дивидент