Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Две дружества формираха близо половината от седмичния оборот на БФБ

На седмична база SOFIX записа ръст, макар и минимален

Две дружества формираха близо половината от седмичния оборот на БФБ

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Всички индекси на Българска фондова борса приключиха петъчната сесия на червена територия, като голяма част от оборота отново беше формиран от единични сделки.

В рамките на петъчната сесия водещият бенчмарк SOFIX се понижи с 0,10% до 629,37 пункта. За петте дни на търговия индексът на 15-те най-ликвидни компании на БФБ записа три губещи сесии, които обаче не му попречиха да отчете седмично повишение от 0,38%.

По-широкият показател BGBX40 отписа в петък 0,12% от стойността си и затвори на ниво от 121,58 пункта, а равнопретегленият BGTR30 се придвижи в низходяща посока с 0,07%. Секторният измерител BGREIT изтри 0,21% от стойността си до 116,88 пункта.

Оборотът на регулиран пазар в последния ден от седмицата възлезе на 2,197 млн. лв. благодарение на сключените 128 сделки с 43 емисии. Интересен факт е обаче, че 91% от днешния оборот се дължи на само две сделки с книжата на „235 Холдингс“ АД на стойност малко над 2 млн. лв. На второ и трето място по оборот в сесията се наредиха „Сирма Груп Холдинг“ АД и „Софарма“ АД със съответно 55,15 хил. лв. и 16,9 хил. лв.

За цялата седмица пък оборотът достигна 10,15 млн. лв., като от тях малко над 4 млн. лв. идват от прехвърляния при „235 Холдингс“ АД, а 1,5 млн. лв. - при „Атоменергоремонт“ АД.

От дружествата от SOFIX 6 успяват да запишат ръст на седмична база, а при 7 се наблюдава спад в стойността на книжата им. Най-добре се представя „Монбат“ АД, чиито акции поскъпват с 6%. Най-губещото дружество за седмицата е „Индустриален Холдинг България“ АД с понижение в цената на книжата му с 3,12%.

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
Адванс Терафонд АДСИЦ предлага 98,42% от печалбата си за дивидент