IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Експат Капитал" работи по първия български борсово търгуван фонд върху SOFIX

На предстоящата среща на ОПЕК разумните производители на петрол ще вземат решение да се намали добивът, прогнозира Николай Василев

17:47 | 12.04.16 г. 5
<p>
	Николай Василев. <em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Николай Василев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Инвестиционната компания за управление на активи „Експат Капитал“ работи по създаването на първия български борсово търгуван фонд (на англ.: ETF, Exchange Traded Fund), базиран върху индекса SOFIX.

“От известно време нашият екип работи по създаването на първия български ЕТF, който ще бъде базиран върху SOFIX. България като европейска държава заслужава да има своя борсово търгуван фонд“, каза Николай Василев, управляващ партньор в „Експат Капитал“ в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Борсово търгуваните фондове следят индекси, стоки, облигации или кошница от активи подобно на индексен фонд. За разлика от взаимните фондове, те се търгуват като обикновени акции на фондова борса.

Василев направи обзор за първото тримесечие и сподели своите очаквания за представянето на петрола, златото, пазара на акции и перспективите пред развитието на българската икономика и водещите световни пазари.

По думите му на предстоящата среща на ОПЕК разумните производители на петрол ще вземат колективно решение да се намали добивът на суровината.

По отношение на перспективите пред движението на цената на златото експертът не очаква голямо поскъпване на златото в бъдеще.

"Ако погледнем пазарите на акции, САЩ са се възстановили доста добре. Ако там всичко е наред, възможно е всички останали пазари да се представят отлично тази година. От началото на годината държави като Русия, Бразилия, Турция, които бяха проблематични в края на миналата година, вече са нагоре с 15-20%. Смятаме, че тази тенденция ще продължи", каза още той.

„Очаквам поне едно повишение на лихвените проценти от Фед през тази година. Продължаваме да залагаме, че доларът ще бъде по-силен, отколкото е в момента“, коментира Василев.

Според него голямата загадка е Европа, защото там се „борят две тенденции“. От една страна, пазарите са спаднали значително от достигнатите върхове година по-рано. От друга страна, има рискове, свързани с евентуалното излизане на Великобритания от ЕС и задълбочаване на проблема с бежанската криза.

„Ако вземем всички най-лоши сценарии, Европа може да рухне още, но ако се реализират добрите сценарии, тогава е възможно Европа да има голям ръст през втората половина на годината“, посочи той.

Цялото интервю гледайте тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:57 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 2
bgMan
преди 8 години
Ами типичен крадлив масон.И прякора му е Буратино?Някой може ли да каже бизнес начинание в съдружие с масон, което накрая да не е губещо за всички извън членовете на ложата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
4i40
преди 8 години
И златни кюлчета на половин цена да предлага, пак няма да купя....пп. Купих Меком само защото си помислих, че младежа идва с друг морал и нагласа за бизнес....Доверих му се .....Оказа се "наше момче - българче" !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
redcretin
преди 8 години
Измамника пак е закъсал за пари хахахаха!Импе, твой човек бил, чувам :P
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 3
fortiss
преди 8 години
След това, което Василев направи покрай Саламаджийницата - вече не го гледам никъде !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
Black and white cat-
преди 8 години
и един мармот...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още