Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Експерт: Капиталовият пазар в ЦИЕ беше подвластен на негативните настроения

Нашият регион не е много силно корелиран с останалите пазари и се движи с доста по-голяма динамика от глобалните пазари, посочи Надя Неделчева

гледано: 2119   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Останаха капиталови пазари "на зелено" в края на годината, но като цяло регионът на Европа беше подвластен на общите негативни настроения. Това коментира в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Надя Неделчева, ръководител на отдел "Инвестиции" в Карол Капитал Мениджмънт.

Още по темата

“Ако погледнем региона като цяло – с Русия и без Русия, бенчмарк с Русия дава -11%, изразено в евро, а бенчмарк без Русия е с -21%, изразено в евро” посочи тя.

Според Неделчева един от основните пазари, които движеха индексите, е турският пазар.

“Това е един много интересен пазар, който миналата година се представи много негативно поради различни проблеми на страната – геополитически, макроикономически, валутата тотално се срина. В края на годината турската лира успя да възстанови голяма част от загубите си, тъй като лирата през август имаше 40% спад спрямо еврото от началото на годината. Но централната банка на Турция взе мерки и с изненадващо, много по-високо от очакваното увеличение на лихвените проценти през септември, в опит да овладее високата инфлация, турската лира получи подкрепа и завърши годината със спад от 20%. Но турските акции в местна валута имаха спад на стойностите си от 20%, така че това беше най-зле представящият се пазар за миналата година", обясни експертът.

По думите на Неделчева обаче има пазари, които се движат с доста по-голяма динамика от глобалните пазари, което показва, че ”нашият регион не е много силно корелиран с останалите, за добро или лошо”.

Ръководителят на отдел "Инвестиции" в Карол Капитал Мениджмънт смята, че "по-малките пазари се представят по-силно.

“Топ пазарът за региона, а и в световен мащаб, един от най-добре представящите се пазари, макар и изненадващо, е този на Македония. Той е с ръст на  основния индекс от 37% при стабилност на местната валута, показва анализът на Неделчева. – Поради малкия размер и слабата ликвидност на такива малки пазари има слабо участие на чуждестранните инвеститори, което по принцип не е добър фактор, но в такива моменти може да допринесе за отсъствие на силен спад. Местният пазар в момента там се движи от местните инвеститори, акцентира се върху добрите резултати от компаниите".

Експертът от Карол Капитал Мениджмънт напомни, че това важи и за другите пазарни участници от региона, “но те бидейки корелирани с глобалните пазари, въпреки че се представят добре и като икономики и като компании, претърпяват осезаеми спадове”.

Неделчева посочи като пример в това направление развитите страни от Централна Европа, които са много по-силно корелирани с глобалните пазари, като Полша.

"Тя е страната, която отчете най-силен растеж в ЕС през миналата година, през третото тримесечие отчете ръст от 5,7% на икономиката си при атрактивно съотношение на резултатите на компаниите. Независимо от това пазарната година завърши със спад от около 10% в еврово изражение", посочи Неделчева.

Още от разговора вижте във видео материала

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
Кога е моментът за покупка на договорен фонд?