Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Елана Агрокредит стартира увеличение на капитала при емисионна цена от 1,1 лв.

Текущата цена е около 1,36 лв., като дружеството е обявило намерение дивидентът да бъде определен преди планираното увеличение

Елана Агрокредит стартира увеличение на капитала при емисионна цена от 1,1 лв.

Елана Агрокредит АД е внесло в Комисията за финансов надзор проспект за увеличение на капитала с до 18 902 402 акции, всяка с емисионна цена от 1,1 лв., съобщи дружеството чрез Infostock.bg. Текущият капитал е разпределен в 18 902 402 акции и при пълен успех на увеличението той ще бъде удвоен до 37 804 804 лв.

Последната сделка с акции на дружеството е 1,363 лв., като текущите собственици на акции ще имат право да запишат по 1 нова акция срещу 1,1 лв.

При всички случаи нашите планове са дивидентът за 2017 г. да бъде изплатен преди планираното увеличение на капитала през 2018 г.“, заяви Георги Георгиев, прокурист на Елана Агрокредит АД, в интервю за Investor.bg през юли тази година. Това е изключително важно, защото ако увеличението е преди последната дата за търговия с право на дивидент, дивидентът ще се разпредели върху двойно повече акции, тоест ще е с 50% по-малък.

Печалбата на Елана Агрокредит за деветмесечието на 2017 г. нарасна с 28% на годишна база до 9,2 ст. за акция. По устав поне 90% от годишната печалба трябва да бъде разпределена като дивидент, като досега са натрупани по 8,3 ст. на акция. Трябва да се изчака обаче одитираният отчет за цялата 2017 г. преди да се изчислява точен дивидент.

Елана Агрокредит АД финансира покупки на земеделски земи и оборотни кредити, обезпечени с ипотеки.

Портфейлът на Елана Агрокредит от финансов лизинг (финансиране на земя) и от търговски заеми (при финансиране за оборотни средства) намалява с 1,05% на тримесечна база до 41,51 млн. лв. към 30 септември 2017 г. спрямо 41,95 млн. лв. към 30 юни 2017 г. Най-вероятната причина, е че на 15 септември (всяка година) длъжниците на дружеството погасяват задълженията си и това е довело до голяма амортизация на главницата. При банките например този процес (погасяване на кредити от клиенти) е разпределен през годината във всеки от 12-те месеца, докато при Елана Агрокредит е концентриран на 15 септември, тоест в третото тримесечие.

От налото на 2017 г. портфейлът на дружеството нараства с 13,3% до 41,5 млн. лв., от които 29 млн. лв. са финансиране за покупка на земя и 12,5 млн. лв. са оборотно финансиране. Именно оборотното финансиране расте по-бързо, или с 31% спрямо началото на годината, докато финансирането на сделки е нагоре със 7% за деветте месеца до 29,04 млн. лв. към 30 септември 2017 г.

Сега въпросът е дали след увеличението на капитала Елана Агрокредит ще успее да раздаде притежаваните средства и ще успее да раздаде двойно повече, за да постигне капиталов лост от 1:1 собствен към привлечен капитал.

Тоест въпросът е ще може ли Елана Агрокредит да осигури добра доходност на вложителите си. Текущо тя е около 6% само за деветмесечието и може би 8% за годината, ако дивидентът бъде изплатен преди увеличението, или 4%, ако бъде изплатен след увеличението (това са само хипотези). Но основните вложители са пенсионни фондове, а те биха се радвали и на доходност от 4-5%, защото при държавните облигации доходността е дори отрицателна.

С дивидент преди увеличението или след увеличението, е факт, че емисионната цена е доста под пазарната (1,36 лв.). Ако извадим дивиден, реално текущата цена е около 1,3 лв., което е около 15% над 1,1 лв. за акция. Тоест ръководството не вярва, че може да пласира емисията на пазарната цена и дава отстъпка от около 15%. Разбира се всеки сегашен акционер ще получи право за участие в увеличението на капитала (по едно за всяка сегашна акция) и ако цената на правото е около 20 ст., то общата цена на придобиване за новите акционери ще е 1,1 лв. плюс 20 ст. общо 1,3 лв., но ако цената на правата е по-близо до минималната възможна цена от 0,001 лв., то новите акционери ще влязат при цена от 0,001 лв. Всичко това ще се реши при търговията с правата и на аукциона за неизползваните права.

Доходността от акциите на Елана Агрокредит АД ще зависи и от пазара на земеделска земя, от финансовото състояние на фермерите, от конкуренцията на други кредитори.

Изключително интересен акцент е, че след увеличението на капитала Елана Агрокредит ще увеличи пазарната си капитализация значително, а вероятно и ликвидността, и може да стане сериозен кандидат за влизане в SOFIX, ако покрие критерия за поне 750 акционери (в момента 374). Това би било до покупки от Expat SOFIX ETF и до отпадане на някои от сегашните компании в SOFIX, тоест до разпродажби от Expat SOFIX ETF.

Книжата на Елана Агрокредит АД поскъпват с 2,17% в последните 12 месеца до 1,363 лв. за брой и 25,8 млн. лв. пазарна капитализация. Освен този ръст има и дивидентна доходност от разпределения брутен дивидент от 7,79 ст. брутно на акция. Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава 1 акция в капитала на дружеството.

По статията работиха: Мариян Йорданов, редактор Десислава Попова
Още по темата: Новини и анализи

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
Три от индексите на БФБ се повишиха при слаб оборот