Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

ЕЛАНА: Акциите на Сирма Груп може да поскъпнат с 57,5% в следващата година

Посредникът сключи договор с публичното дружество за маркет-мейкърство

ЕЛАНА: Акциите на Сирма Груп може да поскъпнат с 57,5% в следващата година

IPO-то на Сирма Груп Холдинг. Снимка: Сирма Груп Холдинг АД

Сирма Груп Холдинг АД сключи договор с ЕЛАНА Трейдинг АД, по силата на който инвестиционният посредник ще осигурява минимална ликвидност за акциите на софтуерния разработчик със собствени средства, съобщават компаниите.

Още по темата

Инвестиционният посредник, който счита, че книжата на Сирма Груп имат потенциала да поскъпнат с 57,5% в следващите 12 месеца, бе одобрен и регистриран от Българска фондова борса (БФБ) като маркет-мейкър на 25 януари 2016 г., а договорът между двете компании влиза в сила от 1 февруари, като срокът му е една година.

Така до момента ЕЛАНА Трейдинг се оказва единственият посредник на българския капиталов пазар, който осъществява функцията на маркет-мейкър. От своя страна Сирма Груп Холдинг пък е единственият емитент с маркет-мейкър в България. А именно ЕЛАНА помогна на Сирма Груп да се качи на БФБ.

„Това е естествена следваща стъпка и много ясно послание към нашите настоящи и бъдещи инвеститори – Сирма Груп излезе на борсата, за да се развива и да върви по-бързо напред, затова и искаме да продължим да се открояваме сред другите емитенти на нашата борса като се осигури и гарантирана ликвидност на акцията“, заявява в прессъобщението изпълнителният директор на Сирма Груп Холдинг Цветан Алексиев.

Като маркет-мейкър ЕЛАНА Трейдинг се задължава да обезпечава минимална ликвидност по позицията на Сирма Груп Холдинг чрез свои средства. Посредникът трябва да поддържа оферти „купува“ и „продава“ с минимални суми от 2 500 лв. на котировка. Максималният спред на котировките на маркет-мейкъра пък е определен на 5%.

Практиката за включване на маркет-мейкъри по емисии на фондовите пазари е широко разпространена в развитите икономики - тяхната роля осигурява наличие на ликвидност на емисиите, поясняват от компаниите.

През 2006 г. БФБ въвежда за пръв път правила за регистрация и извършване на дейност като маркет-мейкър. Досега само шест посредника са изпълнявали тази функция, като никой от тях вече няма текущ договорен ангажимент. 

Търговията с акции на Сирма Груп Холдинг на БФБ стартира на 23 ноември 2015 г. след проведеното успешно първично публично предлагане, чрез което софтуерната компания набра 11,5 млн. лв.

В първия си търговски ден акцията на Сирма Груп затвори при цена от 1,272 лв. за брой. Два месеца по-късно цената е 1,13 лв. Последната сделка е с дата 21 януари, като за този период книжата са поевтинели с 11,2%. Само от началото на годината спадът е от 5,83%. Пазарната капитализация на дружеството е 67,077 млн. лв.

Изменение в цената на акциите на Сирма Груп Холдинг от дебюта на компанията на БФБ

Графика: Investor.bg

От своя страна ръководителят „Анализи“ в ЕЛАНА Трейдинг Татяна Василева-Пунчева оценява положително книжата на Сирма Груп Холдинг, посочвайки потенциал за ръст от 57,5% в следващите 12 месеца до цена от 1,78 лв. за брой спрямо текущите 1,13 лв. Препоръката с дата 12 януари е „buy”, видно от терминала на Bloomberg. Оценката е единствена, т.е. няма други посредници, които да са дали своята препоръка за книжата на компанията.

Анализът на ЕЛАНА се базира на очакванията за представянето на акцията след IPO-то, доброто корпоративно управление и плановете на мениджмънта. Като рискове за прогнозата се посочват евентуален по-бавен икономически растеж у нас, ръст на търсенето на кадри в IT сектора, което може да доведе до увеличение на заплатите, яростна конкуренция или едно по-бавно темпо на разрастване заради евентуално по-неблагоприятно развитие по отношение на продажбите и маркетинга спрямо очакваното. 

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

По статията работиха: Свилен Колев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Коментари (18)

   1| 2    
2
 
10
 
18
vzhekoff до: ledosvetlenie
преди 1 година
Няма профилна снимка
Вече не се казва "да скова кочина", а "да реализирам ИПО".
3
 
8
 
17
ledosvetlenie до: misanthrope
преди 1 година
Няма профилна снимка
Мизантроп - Скролвам поглеждам графиката и какво виждам - Пирон в кисело мляко

Вале1 - Оправданието че трябва да им се радваме щото били направили Ипо щеше да е смешно ако не беше трагично

Това че някои фондове са купили пък въобще не е кой знае каква преференция за качество като им гледаш състоянието на тези фондове
3
 
4
 
16
misanthrope до: vale1
преди 1 година
Няма профилна снимка
На тази добре обосновани твърдения и нападки към тук списващите (част от които трябва да призная наистина са просто плюещи по всичко хейтъри), мога да отговоря само едно - скролни нагоре и виж графиката
0
 
5
 
15
misanthrope до: khao
преди 1 година
Няма профилна снимка
Ами именно де. БАНаджии (не знаех че с от БАН ама пасва) Имат теоретични разработки, с доста математика, мислене, алгоритми и т.н. което е много повече мисъл на фона на средно статистическата занаятчийска работа, но доколко тая цялата мисъл могат да я направят на продаваем продукт и да я продадат, се съмнявам.
А коментара на ал бънди ... :) Изобщо не е схванал за какво иде реч
5
 
5
 
14
преди 1 година
Няма профилна снимка
Досега се въздържах от коментари тука или при статии за Сирма,защото нямам лична заинтерисованост , но все пак ми правят впечатление злобните и недоброжелателни коментари на доста от коментиращите тука .
Не знам от каква позиция се изхождат по въпроса ( поне не пишат акционери ли са или не) , но за мен някои са манипулативни , а други просто си избиват мъката от загубите по други позиции.
Да борсата ни на този етап не е добре ( както и държавата ) , но това е единственото дружество ,което е успяло да направи ИПО в последните години, което само по себе си говори добре за него.
Да не забравяме , че и доста професионални инвеститори му се довериха - ПФ и ДФ купиха акции за над 7 мил.лв тука , а те едва ли разбират по малко от финанси от тукашните коментатори.
Дали е проблем за тях да изкупят и другите акции на "разочарованите" , при това на по ниски цени ?
Относно участието на Елана тук - от мен само суперлативи - дано и другите ИП могат да направят подобни презентации и ИПО-та на БФБ.
И още дано и други дружества да могат да си позволят маркет -мейкъри на БФБ. Това само би допринесло за подобряване на ликвидността и изкривяванията на БФБ.

Още от Новини и анализи
Европейските пазари записаха предимно повишения