Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

"Елана Трейдинг": Най-голямата конкуренция на БФБ остава строителството и имотите

Според анализа на инвестиционния посредник основна причина за рисковете пред щатския долар е загубата на доверие в централните банкери

"Елана Трейдинг": Най-голямата конкуренция на БФБ остава строителството и имотите

Снимка: Архив Ройтерс

През втората половина на 2019 г. рисковете пред глобалната икономика остават на дневен ред, но все още не може да се говори за предстояща рецесия. Това става ясно от анализа на "Елана Трейдинг" за втората половина на годината. 

В България външните рискове могат да се усетят в икономиката към края на годината, докато инфлацията ще продължи ръста си.

"Важно е инвеститорите да намалят рисковите компоненти от инвестициите си и да подбират варианти с фиксиран доход и компании с дългосрочна перспектива и доходност от дивиденти“, обяснява Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант в "Елана Трейдинг". Анализаторите потвърждават, че златото ще расте до края на годината и цената му ще достигне 1450 долара за тройунция. Според тях американските акции са пред риск от спадове, но при намаляване на лихвите от Федералния резерв са възможни и големи ръстове. Експертите смятат, че централните банкери ще се намесят извънредно при големи спадове на индексите.

Българската икономика запазва ръста си, инфлацията продължава да расте

Анализаторите на "Елана Трейсинг" потвърждават прогнозата си за икономически растеж от 3% през годината, като очакват глобалните рискове да започнат да се отразяват към края на годината. Инфлацията ще продължава да се увеличава с бавни темпове поради вътрешни причини, сред които е ръстът на заплатите. Издадените разрешителни и новото строителство продължават да растат с високи темпове, което ще доведе до огромно предлагане на жилища през следващите 2-3 години.

Портфейл от български акции на дивидентни и гъвкави компании дава перспектива за ръст

Българският фондов пазар от първото полугодие потвърди прогнозата за стабилизиране. Инвеститорите продължават да проявяват предпочитания към акциите с висок дивидент и добри резултати, които дават перспектива за дългосрочен растеж. Анализаторите на "Елана Трейдинг" обръщат внимание, че най-голямата конкуренция на Българска фондова борса остава строителството и силните темпове на поскъпване на имотите, които отдръпнаха спекулативните и инвестиционни капитали от акциите. Рисковете пред недвижимите имоти, обаче, стават все по-големи с огромните мащаби на новото строителство и покачването на цените, така че е въпрос на време тези капитали да започнат да се насочват и към акции в търсене на алтернативи.

Златото ще расте до края на годината

Анализаторите на "Елана Трейдинг" посочват, че дългосрочната картина на цената на златото става все по-позитивна, но това е тенденция, която се развива от няколко години. Златото привлича дългосрочни инвеститори, които не вярват в способността на Федералния резерв да спаси американската икономика с понижение на лихвите. Ценните метали може да си върнат статута на алтернатива на парите и с това да привлекат повече купувачи. Другата им функция като застраховка от пазарния спад също ще допринесе за поскъпване. От "Елана Трейдинг" запазват ценовата цел за златото до края на годината на 1 450 долара за тройунция.

Цената на петрола ще се движи между 40 и 60 долара

От анализа става яно още, че експертите продължават да очакват широки движения на цената на петрола в диапазон 40-60 долара до края на годината. През първата половина на годината акциите на петролните компании се представят малко по-добре от цената на суровината. Анализаторите посочват, че те биха били по-добра възможност за средносрочни покупки на нива около 50 долара положителни очаквания за глобалната икономика и подминаване на евентуална рецесия.

По-слаб долар до края на годината

Анализаторите на "Елана Трейдинг" запазват очакванията си, че икономическите рискове ще доведат до растеж на еврото към нивото от 1,20 долара. Такова поскъпване на еврото ще бъде част от по-дългосрочно движение в границите между 1,05 и 1,25 евро за долар през следващите две години. Основна причина за рисковете пред щатския долар е загубата на доверие в централните банкери и в способността им да съживят икономиката, без да свалят лихвата до нула и да печатат пари в огромни мащаби.

Риск от спадове или възможност за големи ръстове - американските акции зависят от централните банкери до края на годината

Американските акции могат да получат подкрепа само от намаляването на лихвите от Федералния резерв, което инвеститорите вече отчитат. Централните банкери държат под око представянето на Wall Street и са пред дилемата дали да разочароват инвеститорите (и президента Тръмп) или да направят балон, който да е съпоставим с 2000 и 2007 г. От "Елана Трейдинг" съветват да се намали делът на рисковите активи в инвестиционния портфейл, като трябва да се включат повече акции с дивиденти от сектори, които не са чувствителни на икономическия спад. Анализаторите не изключват и възможността за мащабно покачване на индексите, предизвикано от свалянето на лихвите от Федералния резерв. Според тях при този сценарий технологичният сектор ще спечели най-много. Експертите коментират, че очакванията на инвеститори за няколко намаления на лихвите от страна на Фед няма да се изпълнят и че извънредни действия биха се предприели, ако видим спад от 25% на индекса S&P 500.

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
„Сирма Груп Холдинг“ е най-печелившата компания в четвъртък на БФБ