IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Елхим-Искра" отчита загуба към края на септември след 15% спад в продажбите

Резките промени в борсовите цени на оловото се отразяват негативно на финансовите показатели на дружеството

13:45 | 27.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

„Елхим - Искра“ АД отчита 15,2% спад на приходите от продажби към края на третото тримесечие до малко над 23 млн. лв., показва отчетът на дружеството, публикуван чрез БФБ – София.

Компанията записва спад на продажбите на всички видове произвеждани изделия - стартерни акумулаторни батерии, полутягови батерии, тягови акумулаторни батерии и елементи за тягови батерии.

Към края на септември дружеството реализира загуба в размер на 699 хил.лв.

Спад в поръчките и отказ от по-рано заявени поръчки са наложили и кратковременни спирания на производствения процес през първото и второто тримесечие на годината, посочва компанията. През периода дружеството е предприело действия за снижаване на материалните и производствени разходи и оптимизиране на персонала.

На общото събрание на акционерите на „Елхим – Искра” АД през май е взето решение, с оглед на икономическата обстановка и перспективите пред предприятието през 2020 г, да не се разпределя печалбата за 2019 г.

„Негативните последици от мерките срещу COVID се отразиха на икономическата активност и търговията в посока свиването им и оказаха сериозно низходящо и отрицателно въздействие на световната икономика. Освен несигурност в търсенето, тази криза породи и несигурност в борсовата цена на основната суровина, влагана в производството на акумулаторните батерии – оловото. Резките промени в борсовите цени на оловото и производните му оловни сплави се отразяват негативно на финансовите показатели на дружеството“, коментират от пазарджишкото предприятие в доклада за дейността си.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
В съобщението се посочва още, че резултатите към деветмесечието на 2020 г. показват налагащото се сериозно ревизиране на направените в началото на годината оптимистични прогнози за годишен ръст на приходите от продажби от 2%.

Въпреки това дружеството посочва, че поради новонастъпилите фактори и информацията, която получава от своите по-големи клиенти, в момента не е възможно да бъде направена относително точна прогноза за резултатите от дейността до края на финансовата 2020 г.

„Прогнозите ни за 2020 г. са коригирани, като се очаква да завършим годината с приходи от продажби от около 30,3 млн.лв., като забавим спада до около 9-10% спрямо 2019 г. По отношение на финансовия резултат очакваме да приключим финансовата 2020 г. със загуба, като на този етап ни е трудно да направим точна прогноза“, съобщават от „Елхим – Искра“ АД.

От началото на годината акциите на дружеството поевтиняват с 29,55%, като през последната една година спадът в цената достига 31,11% при пазарна капитализация от 15,567 млн. лв.

Свързани компании:

Елхим-Искра АД(ELHM)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още