IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Е.ОН България е продадено на чешката Енерго-Про за 133 млн. евро

Купувачът оперира у нас от 2000 г., като притежава и експлоатира 8 ВЕЦ, обединени в каскадитe Санданска Бистрица, Копринка и Петрохан

17:51 | 03.12.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
Е.ОН България е продадено на чешката Енерго-Про за 133 млн. евро

Германската компания E.ON е продала 100% от собствеността си в Е.ОН България на чешката фирма Енерго-Про в сделка на стойност 133 млн. евро. Това става ясно от съобщение на сайта на германската компания, цитирано от БНР. 

Компанията, базирана във Варна, оперира 42 000 км електропреносна мрежа и през миналата година е доставила около 5,3 млрд. киловатчаса електроенергия.

Новият собственик на Е.ОН България е чешкото електроразпределително дружество Енерго-Про, чиято дейност е съсредоточена в Централна и Източна България, както и в регионите на Черно море и Кавказ.

Компанията има българско подразделение от 2000 г. насам и притежава и експлоатира осем водноелектрически централи, обединени в каскадитe Санданска Бистрица, Копринка и Петрохан.

През 2004 г. E.ON купи по 67% от електроразпределителните дружества във Варна и Горна Оряховица за 140,7 млн. евро по време на приватизацията на българския енергиен пазар. Наследници на двете дружества са Е.ОН България Мрежи АД и Е.ОН България Продажби АД. От сливането на двете компании бе образувано Е.ОН България.

Преди сделката Е.ОН България притежаваше по 59% от капитала на Е.ОН България Мрежи АД и Е.ОН България Продажби АД, а други 8% са собственост на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

Държавата притежава по 33% от капитала на Е.ОН България Мрежи АД и Е.ОН България Продажби АД, като в момента е в ход процедура по борсовата приватизация на държавните дялове.  

Печалбата за Е.ОN е 7% за 7 години, тъй като за всеки процент от Е.ОН България е платилa по 2,1 млн. евро през 2004 г., а сега продава при цена от 2,25 млн. евро за един процент от капитала.

Разбира се, в калкулациите трябва да се включат и ефектите от продажбата на дялове с купувач ЕБВР, от разпределени дивиденти, ако е имало такива, както и от приходи, които E.ON е получилa за извършени услуги.

E.ON вънамерява да се освободи от активи за 15 млрд. евро до края на 2013 г., като до момента са осъществени сделки за над 9 млрд. евро, се казва в съобщението на компанията.

Свързани компании:

Енерго-Про Мрежи АД(2EG)

Енерго-Про Продажби АД(4ES)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Lucifer
преди 12 години
това пак ЧЕЗ ли са?...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
pet_er
преди 12 години
Честито!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още