Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

"Еврохолд" с консолидирана брутна загуба от 6,7 млн. лв. за второто тримесечие

За цялото полугодие резултатът преди данъци е загуба от 4 млн. лв.

"Еврохолд" с консолидирана брутна загуба от 6,7 млн. лв. за второто тримесечие

Снимка: Еврохолд

„Еврохолд България“ АД отчита консолидирана брутна загуба от 6,7 млн. лв. за второто тримесечие на 2020 г., показва отчетът на холдинга, публикуван чрез „Българска фондова борса“ АД.

За цялото полугодие на 2020 г. резултатът преди данъци и малцинствено участие е загуба от 4 млн. лв., поради печалбата от 2,7 млн. лв. за първата четвърт. За първото полугодие на 2019 г. имаше печалба от 4,3 млн. лв. преди данъци, което означава, че влошаването е с 8 млн. лв.

Холдингът обединява застрахователна дейност, лизингови компании, автомобилни дилъри и инвестиционно посредничество в целия регион на Централна и Източна Европа. Акцентът е върху България, Румъния, Северна Македония, Украйна, Русия, Грузия, Гърция, както и в други пазари на ЕС като Испания, Италия и Полша. От месец май 2020 г. групата оперира и на застрахователния пазар в Беларус.

Консолидираните продажби за второто тримесечие на 2020 г. са 331 млн. лв., като намаляват с 12,57% на годишна база. За полугодието спадът е с 2,43%, като наследство от силното първо тримесечие с ръст от 2,43% на годишна база.

„Във връзка с обявената в световен мащаб пандемия от COVID- 19, в страните, в които оперираме, бяха обявени строги мерки за ограничаване на разпространението на инфекцията, които доведоха до значителна несигурност относно бъдещите икономически развития и имаха отрицателно въздействие върху резултатите на местните икономики.
За Еврохолд това означаваше три неща. Първо, че намалената икономическа активност в местните икономики неизбежно ще се отрази негативно върху финансовите резултати на Групата. На второ място, това е подкрепата за нашите служители и клиенти, по време на пандемията. И на трето място осигуряване на непрекъснатост на работния процес и финансова стабилност за нашите компании“, се казва в междинния доклад за дейността.

Приходите в раздел "Застраховане" се увеличават с 4% на годишна база до 683,8 млн. лв. за полугодието на 2020 г. При продажбите на автомобили има спад с 38% на годишна база до 70,9 млн. лв. за януари-юни 2020 г. Резултатите в лизинговото направление отстъпват с 16% до 9,94 млн. лв. Инвестиционното банкиране отчита ръст със 45% до приходи от 4 млн. лв., а компанията майка - с 25% до 1,03 млн. лв. на индивидуално ниво.

Акциите на „Еврохолд България“ АД поевтиняват с 14% в последните 12 месеца до 1,64 лв. за брой и 324 млн. лв. пазарна капитализация. Само за последните 6 месеца обаче книжата поскъпват със 106%.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът на статията притежава 1 акция в капитала на дружеството.

По статията работиха: Мариян Йорданов, редактор Десислава Попова
Още по темата: Новини и анализи

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
Индексите на БФБ приключиха седмицата предимно с ръстове