Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Евроинс Иншурънс Груп отчита най-високия премиен приход в историята си през 2016

Групата очаква показателят да продължи да расте и да достигне 700 млн. лв. през 2017 г.

Евроинс Иншурънс Груп отчита най-високия премиен приход в историята си през 2016

Снимка: Архив Ройтерс

Евроинс Иншурънс Груп АД (ЕИГ) увеличава премийния си приход с 16,5% до 527,7 млн. лв. през 2016 г., което е най-високата стойност отчитана някога в историята на холдинга. Това показват данните от консолидирания и одитиран отчет на дружеството за изминалата година.

Основен принос за постигнатия резултат има дъщерната компания „Евроинс Румъния“, която е най-голямата в групата и формира над 73% от приходите на групово ниво. Румънското подразделение отчита 21,8% ръст на премийния приход за годината в период, когато румънският застрахователен пазар успява да възвърне обемите си отпреди кризата, достигайки най-високото си ниво от 2008 г.

Новоприсъединеният бизнес на ЕИГ в Украйна също допринася за по-високите приходи на групово ниво.

Разширява се и директният застрахователен бизнес на българското дъщерно дружество „Евроинс България“, което е солидна предпоставка за растеж и през следващите години, посочват от компанията.

ЕИГ отчита и 8,9 млн. лв. печалба през 2016 г. Застрахователната група подобрява всички свои ключови оперативни и финансови показатели и постига над регулаторно изискваните (съгласно директива „Платежоспособност II“) стойности по двата ключови показателя за стабилност в сектора - капиталово изискване за платежоспособност (КИП) и минимално капиталово изискване (МКИ).

“Изпълнихме основните ни цели за 2016 г. Добрите резултати и подобрените показатели са ясен измерител за жизнеспособността на бизнеса на застрахователната група и са солидна основа за бъдещ растеж", коментира Йерун ван Лейуен, главен оперативен директор на ЕИГ.

"ЕИГ ще продължи да разширява дейността си в Централна и Източна Европа. Средносрочната ни цел е да постигнем пазарен дял от 6-10% в общото застраховане в региона“, допълва той.

Групата регистрира близо 40% годишен ръст на премийния си приход през първото тримесечие на 2017 г. до около 170 млн. лв. Компанията очаква да реализира 700 млн. лв. премиен приход за цялата 2017 г.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
Половината от оборота на БФБ дойде от сделки с книжата на „Еврохолд България“