IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евроинс Иншурънс Груп увеличи капитала си с над 82 млн. евро

Средствата ще бъдат използвани за подкрепа на дъщерните дружества и за финансиране на експанзията на застрахователния холдинг

15:08 | 29.12.15 г.
Автор - снимка
Създател
Евроинс Иншурънс Груп увеличи капитала си с над 82 млн. евро

Застрахователният подхолдинг на Еврохолд България АД - Евроинс Иншурънс Груп (ЕИГ), увеличи капитала си с над 80 млн. евро, гласи информацията, разпространена чрез Бюлетин Investor.bg.

В съответствие с решението на общото събрание на акционерите на ЕИГ, проведено на 19 ноември за повишаване на капитала със 100 млн. евро, на 29 декември мажоритарният собственик на компанията - Еврохолд България, записа своя дял от увеличението, равняващ се на 82,14 млн. евро от новите акции.

Останалите 17,88 млн. евро от емисията трябва да бъдат записани от другия акционер - люксембургската компания Базилдон Холдинг, която е част от водещата компания за дялови инвестиции в Югоизточна Европа Global Finance.

При условие, че Базилдон Холдинг не внесе вноската си в срок, Еврохолд ще запише и останалите акции до пълния размер на гласуваното увеличение.

„Средствата от увеличението на капитала на ЕИГ ще бъдат използвани за подкрепа на дъщерните застрахователни компании, както и за финансиране на експанзията на холдинга", обяснява изпълнителният директор на дружеството Кирил Бошов в прессъобщението.

"В тази връзка, също на 29 декември, застрахователният холдинг преведе средства за увеличение на капитала на подразделението си в Румъния, с което изпълни решението на общото събрание на акционерите на дружеството от 8 октомври", уточни Бошов.

Преследвайки стратегията си за разширяване в Югоизточна Европа чрез придобивания, на 28 декември застрахователният холдинг финализира сделката за ХДИ България. Това се случва около 10 месеца след подписването й.

В резултат ЕИГ окончателно придоби от германската Таланкс Интернешънъл 94% от акциите на българското дружество. Към октомври пазарният дял на Евроинс и ХДИ Застраховане в общото застраховане в България е 8,7%, а комбинираните им активи достигат близо 150 млн. лв., посочват от компанията.

ЕИГ регистрира 43% ръст на годишна база на премийния приход през ноември до 18,1 млн. евро. За периода януари-ноември 2015 г. приходите на компанията се увеличиха с близо 50% спрямо същия период на предходната година до 206,6 млн. евро.

Дъщерно на ЕИГ в България е ЗД Евроинс, чиито книжа се търгуват на Българската фондова борса.

Част от осигурените средства ЕИГ най-вероятно ще насочи и към дъщерното си дружество с оглед на предстоящите проверки на качеството на активите на застрахователите и пенсионните фондове, които Комисията за финансов надзор трябва да проведе през 2016 г. Догодина застрахователите ще трябва да изпълнят и по-строги капиталови изисквания по линия на директивата Платежоспособност II, която трябва да влезе в сила с новия Кодекс за застраховането.

Два часа и половина преди края на търговията на БФБ във вторник акциите на ЗД Евроинс АД поскъпват със 7,6% до 0,982 лв. за брой след 5 сделки.

Книжата на Еврохолд България поевтиняват с 0,69% до 0,715 лв. за брой след 11 сделки и 11,1 хил. лв. оборот. Дружеството е най-губещото до момента сред тези с оборот над 5 хил. лв.

Свързани компании:

Еврохолд България АД(EUBG)

ЗД Евроинс АД(5IC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:08 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още