Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Европейският пазарен регулатор озаптява късите продажби

Удължава се срокът на действие на изискването притежателите на нетни къси позиции за уведомяват националните регулатори, ако позицията е над 0,1% от капитала на емитента

Европейският пазарен регулатор озаптява късите продажби

Снимка: архив Ройтерс

Европейският орган за ценни книжа и пазари поднови решението си временно да изиска от притежателите на нетни къси позиции в акции, търгувани на регулиран от Европейския съюз пазар, да уведомят съответния национален компетентен орган, ако позицията надвишава 0,1% от емитирания акционерен капитал на съответния емитент, съобщават от Комисията за финансов надзор (КФН).

Пандемията COVID-19 продължава да има сериозни неблагоприятни ефекти върху реалната икономика в ЕС, като всички перспективи за бъдещо възстановяване остават несигурни. В този контекст решението е обусловено от необходимостта националните компетентни органи и институцията да бъдат информирани относно функционирането на пазарите и съществуването на заплахи за финансовата стабилност на ранен етап, което от своя странна ще позволи предприемането на своевременни действия в случай на необходимост, посочва се в съобщението.

Мярката се прилага от 17 юни 2020 г. за период от три месеца. Временните задължения за прозрачност се прилагат за всяко физическо или юридическо лице, независимо от държавата им на пребиваване. Те не се прилагат за акции, допуснати до търговия на регулиран пазар, където основното място за търговия с акции се намира в трета държава.

Представянето на европейските борсови индекси демонстрира нестабилна пазарна среда, посочват от Европейския орган. Ако приемем 20 февруари за отправна точка, Eurostoxx 50 е загубил приблизително 13% от стойността си към 4 юни, като са засегнати всички сектори.

Още по темата

Намаляването на цените на акциите е широко разпространено в целия EС, като фондови пазари от 24 юрисдикции са загубили поне 10% от стойността си при сравняване на котировките към 4 юни с тези на 20 февруари. За същия период акциите на европейските кредитни институции изтриват между 9% и 48% от стойността си, допълва институцията.

Европейският орган счита, че въпреки възстановяването текущите нива на волатилност надвишават тези при нормални пазарни условия. Подобни съображения могат да бъдат направени и по отношение на спредовете за суапове за кредитно неизпълнение.

Броят на акциите, допуснати до търговия на регулирани пазари в Европейското икономическо пространство, за които се отчитат нетни къси позиции, между 12 март, когато действаше праг на уведомяване 0,2% от капитала, и 16 март, когато прагът беше понижен на 0,1%, се увеличава приблизително с 10 на сто, посочват от Европейския орган за ценни книжа и пазари. Процентното увеличение по отношение на стойността в евро (на базата на цените на акциите към 10 февруари 2020 г.) е около 15%, а по отношение на акционерния капитал – 11%, сочат още данните на регулатора.

Институцията посочва, че заради крехкото състояние на пазарите „описаните по-горе обстоятелства“, т.е. ръстът на късите продажби в последните месеци, представлява сериозна заплаха за правилното функциониране и целостта на финансовите пазари. Предвид спада на цените емитентите от финансовия сектор са особено уязвими на къси продажби, а акумулирането на стратегии за къси продажби и изграждането на значителни къси позиции е могат след това да доведат до нарушаване на ценовите спирали за емисиите ценни книжа и емитентите с потенциални последствия това да се прехвърли към други емитенти. В крайна сметка това може да постави финансовите системи на една или няколко държави членки на ЕС в риск, заключава регулаторът.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
2
 
1
преди 2 месеца
А германският съд озапти Тесла-тъ. Доказа мошеничество в рекламата:

https://youtu.be/TsbteCyroxY

Още от Новини и анализи
5 от 5: SOFIX се понижи във всички сесии от седмицата