IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fibank проведе регулярна среща със своите миноритарни акционери

Първа инвестиционна банка постигна стабилно ниво на приходи и добра възвръщаемост на активите

16:38 | 25.11.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

На 25 ноември 2021 г. Fibank (Първа инвестиционна банка) проведе среща с миноритарните акционери на банката, на която присъстваха всички членове на Управителния съвет.

Ръководството на Fibank представи финансовите резултати на банката и дейността ѝ към края на третото тримесечие от годината. Първа инвестиционна банка постигна стабилно ниво на приходи и добра възвръщаемост на активите. Към 30 септември 2021 г. печалбата ѝ преди данъци и обезценки отбелязва ръст с 47,3% за последните 12 месеца до 142 млн. лв. при среден ръст за цялата банкова система от 18,4%. Нетната печалба на банката възлиза на 51 млн. лв. и бележи ръст на годишна база от 34,1%.

За разглежданото тримесечие активите на Fibank се увеличават с 342 млн. лв., което прави ръст от 3,2%, а от началото на годината ръстът е 693 млн.лв. или 6,6%. Тя запазва лидерското си място като най-голямата банка с български капитал и петата позиция спрямо целия банков сектор.

Fibank продължава да бъде и сред най-предпочитаните банки за спестяванията на населението в страната. Депозитите от други клиенти към края на септември са в размер на 9,5 млрд. лв.

Кредитирането към ритейла и бизнеса също нараства с бързи темпове. През третото тримесечие портфейлите с потребителски и жилищни кредити на банката реализират ръст съответно с 35,5 млн. лв. и 33,2 млн. лв. При кредитирането към бизнеса също се наблюдава отчетлив ръст, като за третото тримесечие той е с 45,5 млн. лв.

Всички регулаторни коефициенти са значително по-високи от изискуемия минимум, като коефициентът на капиталова адекватност на Fibank към 30 септември 2021 г. достига 21,46%. Адекватността на капитала от първи ред е също 21,46%, а съотношението на базовия собствен капитал от първи ред е 17,91%.

Коефициентът на ликвидно покритие на банката към 30 септември 2021 г. достига 223,13%, а коефициентът на нетно стабилно финансиране - 137,8 %, показвайки стабилна ликвидна позиция.

На срещата бяха представени и два от новите продукти, които банката лансира на пазара – Виртуална кредитна карта – My Card, и Златна сметка. Двата продукта са изцяло нови за българския потребител, с което Fibank отново затвърждава имиджа си на една от най-иновативните банки в страната.

Виртуалната кредитна карта е насочена към клиенти с предварително одобрени кредитни лимити и се издава изцяло онлайн през мобилното приложение My Fibank в рамките на няколко минути. Тя може да бъде дигитализирана в My Fibank, Googlе Pay, Apple Pay, Garmin и Fitbit и да се използва на безконтактни ПОС и АТМ терминали, както и да бъде използвана за плащане в Интернет.

„Златна сметка“ предоставя лесен и достъпен начин за извършване на покупко-продажба на злато. Тя е подходяща както за физически лица, така и за бизнес клиенти на банката, като позволява бързи, лесни и удобни ежедневни трансакции. Чрез новия продукт на Fibank клиентите свободно планират с каква сума и по кое време желаят да закупят злато, а също така и в кой момент да продадат част или цялата наличност според моментната динамика на цената на актива спрямо лева, еврото и щатския долар.

След представяне на официалните финансови данни Ръководството на банката проведе дискусия с миноритарните акционери. Обсъди се стратегията на банката за развитие на дигиталното банкиране, обслужването на малките и средни предприятия и възможностите и регулаторните изисквания за бъдещо разпределяне на дивидент.

Редовните срещи с миноритарните акционери се провеждат от 1 февруари 2016 г. и са част от политиката на Fibank по стриктно прилагане на международните стандарти в доброто корпоративно управление, утвърдени от Международната финансова корпорация (IFC).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:29 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още