IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансист: Листването на технологични компании на БФБ трябва да е по-атрактивно

Продуктите на публичните компании трябва да са разбираеми за инвеститорите, съветва ръководителят „Финансови пазари“ на Елана Трейдинг Димитър Георгиев

17:48 | 01.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Успехът на технологичните компании на Българска фондова борса (БФБ) се крие зад прозрачността на тяхното листване. IPO-то на "Телелинк Бизнес Сървисис Груп" е ярко доказателство на тази теза. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването "В развитие" Димитър Георгиев, ръководител „Финансови пазари“ на Елана Трейдинг.

"Телелинк е една от най-добрите, ако не и най-добрата представяща се технологична компания на БФБ, тъй като имаше възможно най-прозрачното първично публично предлагане, което компанията демонстрира от самото начало на процеса през септември. Инвеститорите знаеха какво да очакват и на база на проспекта на компанията, и на обявените цени. Тези, които продадоха акциите си по време на втория транш, реализираха 50% печалба, като догодина се очаква да има още допълнителни траншове", посочи експертът.

Димитър Георгиев поясни обаче, че присвояването на най-големия миноритарен дял, възлизащ на 10% от акциите на "Телелинк", от английския инвестиционен фонд Utilico Emerging Markets Trust е изключение на БФБ.

"Чуждестранните инвеститори към този момент остават нетен продавач на нашия пазар заради ликвидността и липсата на достатъчен брой качествени компании - само 10% от компаниите са представени на борсата", отчете Димитър Георгиев.

По отношение на друга технологична компания на SOFIX - "Сирма" и спадът oт 50% на цената на акциите й спрямо тази по време на IPO-то й през 2015 г., експертът изведе като причина участието в компанията на твърде много индивидуални инвеститори.

"Акциите бяха изключително ликвидни и продуктите й не толкова разбираеми от инвеститорите, което впоследствие доведе до бърза разпродажба по време на коронакризата“, коментира той, но очаква „Сирма“ да докаже статута си на публична компания.

В контраст с развитията около "Сирма" Георгиев поясни, че "трицифрените ръстове на "Алтерко" се дължат именно на по-ниската ликвидност и по-лесните за разбиране продукти на компанията и затова тя е сред най-атрактивните технологични компании на българската борса".

Що се отнася до предстоящото листване на "Биодит", Димитър Георгиев заяви, че процесът по първично публично предлагане трябва да бъде изгладен възможно най-максимално чрез помощта на опитен консултант по въпроси, свързани с набиране на капитал, писане на проспект, разговори с инвеститори, представяне.

"Много е важно целият процес да бъде максимално прозрачен, защото повечето от българските технологични компании не са свикнали да говорят за себе си и да представят пред инвеститори собствените си продукти и перспективи за в бъдеще", съветва ръководителят „Финансови пазари“ на Елана Трейдинг.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още