Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Финансовите посредници с резервиран оптимизъм за оборота и сделките на БФБ

Положителните финансови резултати на компаниите през първото полугодие са предпоставка за ръст на водещите индекси през третото тримесечие, издава доклад на МФ

Финансовите посредници с резервиран оптимизъм за оборота и сделките на БФБ

Снимка: Ройтерс

Финансовите посредници остават положително настроени относно динамиката на индексите на Българската фондова борса (БФБ) през третото тримесечие, въпреки че от неговото началото насам на родния капиталов пазар преобладават негативните тенденции. Инвестиционните посредници подхождат с оптимизъм по отношение на оборота и броя на сделките с акции, въпреки че спрямо второто тримесечие прогнозите им са по-резервирани.

Това показват резултатите от тримесечното издание „Финансов сектор: оценки и очаквания” на Дирекция „Икономическа и финансова политика“ към Министерството на финансите (МФ). В него са обобщени очакванията на инвестиционни посредници, управляващи дружества, търговски банки и пенсионни фондове по отношение на основни макроикономически показатели и фактори, които се отнасят до извършваната от тях дейност.

Още по темата

Анкетираните финансови посредници запазват оптимизма си за движението на основните индекси на БФБ в периода юли-септември. Очакванията растат по отношение на индекса на дружествата със специална инвестиционна цел BGREIT, докато консолидираните резултати от анкетата на МФ сочат по-бавно нарастване при SOFIX и BGBX40.

От финансовото министерство отдават позитивните настроения на участниците на положителните като цяло данни от финансовите отчети на търгуваните компании за първото полугодие, тъй като бе отчетен ръст на печалбата при повече от половината от тях, както и на положителните оценки и очаквания по отношение на икономическия растеж.

От МФ все пак отбелязват, че прогнозите на анкетираните не се сбъдват засега, след като от началото на тримесечието на капиталовия пазар преобладават негативните тенденции. Същевременно МФ подчертава, че борсовата търговия е традиционно слаба по време на летния туристически сезон и е възможно положителните тенденции на пазара да се възобновят през септември.

Инвестиционните посредници – оптимистични за акциите, но не чак толкова за облигациите

През третото тримесечие на 2015 г. очакванията на инвестиционните посредници остават оптимистични само по отношение на определени индикатори, свързани с динамиката на борсовата търговия. На положителна територия са очакванията за оборота и броя на сделките с акции на БФБ, като спрямо предходното изследване тези очаквания са доста по-резервирани, посочва в текущата си анкета министерството.

Според експертите на МФ, съставили доклада, обяснение за това е слабото оживление на някои сегменти акции през юли. На отрицателна територия са очакванията на инвестиционните посредници по отношение на сделките и оборота с облигации, както и общия брой нови емисии акции.

Според МФ вероятна причина за тези по-песимистични нагласи са тенденциите на капиталовия пазар, относително слабата борсова активност от началото на годината, както и сигналите, идващи от краткосрочната бизнес статистика през юни и юли.

Инвестиционните посредници не очакват промени по отношение на конкуренцията помежду им през третото тримесечие. От МФ считат, че това вероятно е свързано и с предположенията им за по-слабо раздвижване на капиталовия пазар

Графики: МФ


Последни новини

Коментари (4)

0
 
1
 
4
преди 2 години
Няма профилна снимка
БФБ винаги е била едиствено регистратор на сделки и параван за големи далавери. Защо очаквате нещо друго?
6
 
6
 
3
преди 2 години
ГРОБ убива българският бизнес, респективно борсата - докато те управляват бял ден няма да видим!
7
 
5
 
2
преди 2 години
Я сега сравни как беше при Орешарски и как е сега при ГРОБ! Отиди и гласувай пак за тях, и агитирай даже! Щото аз много добре си спомням какво правеше. И много добре си спомням как никой не ме послуша...
2
 
11
 
1
преди 2 години
Доклад на МФ за Капиталовия ни пазар!?
Дреме му на МФ за БФБ! Чиновническо безхаберие и безочие!

Още от Новини и анализи
Европейските пазари записаха предимно повишения