Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Фирма на Любомир Павлов е продала 2,2 млн. акции на Софарма през тримесечието

Финансова консултантска компания ЕООД е в основата на повишеното предлагане на книжа на фармацевтичната компания напоследък

Дружеството Финансова консултантска компания ЕООД е продавачът на пакет акции на Софарма АД, свалил цената на акция до 2,01 лв., става ясно от обявление на дружеството.

Софарма АД съобщи, че на 21 декември 2012 г. е получила уведомление от Финансова консултантска компания ЕООД за продажба на 999 840 акции от фармацевтичната компания, с което делът на ФКК ЕООД намалява до 14,56%.

На 18 декември 2012 г. в 13:16 ч. се сключи сделка за 988 132 акции на Софарма АД при цена от 2,01 лв. за акция, като в същата минута имаше и други сделки, а общият обем за деня възлезе на 1,05 млн. акции. Прехвърлянето на собствеността, обект на тези сделки отнема два дни, тоест до вчера 20 декември 2012 г.

Днес оборотът с акции на Софарма АД е за 1,1 млн. акции при цени между 2,01 и 2,05 лв.

Финансова консултантска компания ЕООД е собственост на Любомир Павлов, като към 30 септември 2012 г. е притежавала 16,24% от Софарма АД. Оттогава притежанието е намалено с 1,68%, или с 2,22 млн. акции.

Последната цена за акция на Софарма АД за септември 2012 г. е била 2,40 лв., а сега е 2,01 лв., или спад с 16% вероятно именно под натиск на продажби от Финансова консултантска компания ЕООД (общият оборот за октомври е 419 хил. акции, за ноември - 1,16 млн. акции, а за декември - 2,46 млн. акции след днешните сделки.)

ФКК ЕООД е основен акционери в Софарма АД. Към 30 септември 2012 г. другите големи са Донев инвестмънтс холдинг АД с 24,61%, Телекомплект инвест АД с 20,42% и УПФ Доверие с 6,72%.

Основен акционер в Телекомплект инвест АД е Венцислав Стоев с дял от 48,53% (при общ кворум на последното събрание на акционерите от 49,59%).

Основен акционер в Донев инвестмънтс холдинг АД е Огнян Донев (притежател на 18 386 300 акции от общо 19 млн. издадени).

На 14 юни 2012 г. прокуратурата обяви, че ще запорира дяловете на Любомир Павлов и Огнян Донев в Медийна група България, собственик на в-к Труд и 24 часа.

Консолидираните продажби на Софарма АД се увеличиха с 8% на годишна база до 508 млн. лв. за деветмесечието на 2012 г., а консолидираната печалба нарасна с 22,3% на годишна база до 36 млн. лв.

Акциите на Софарма АД поевтиняват с 34% на годишна база до 2,03 лв. за брой и 268 млн. лв. пазарна капитализация. През периода е разпределен и брутен дивидент от 0,07 лв./акция.

По статията работиха: Мариян Йорданов, редактор Петър Нейков
Още по темата: Новини и анализи

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
0
 
3
преди 6 години
Браво, Бобо - хубави размисли над чашката( и на мен тогава ми идва мисълта ;)))).
1
 
0
 
2
преди 6 години
Повечето статии, включително и тази са пошли, копирайки информация от някъде, без задълбочен анализ и реална оценка на автора.Често дори коментарите дават по - реална представа за нещата от самата статия, която е написана на неприветлив език, като понякога имам чувството ,че дори и авторите не са наясно какво са "пейстнали", точно както студент си пише курсовата работа!
0
 
3
 
1
преди 6 години
Няма профилна снимка
Ами....Какво да кажа....Ами ...НАЗДРАВЕ...:)....Да е жив и здрав ОД...Не знам колко навършва ....ама поне още толкова да му даде Господ

Тони,наздраве и на теб и на дядо ти...:)...Утре и аз с домочадието тръгваме към вашия край(е не чак до Плевен де:)).....Един съвет обаче от мен....Не чакай някой друг на Борсата да те направи по-богат.Разчитай на себе си,а не на кумири.Понякога може да се разочароваш

Монти...Наздраве и на теб...:)

Мисля,че си повече критичен в момента,от колкото трябва.
Постави се на мястото на ОД в момента.щом е решил ЛП да излиза,ти какво би направил.Ако имаш една торба кинти (свободни) ..има няма 40милиона....ОК...става.Но какво би направил сега.
Според мен ОД направи една основна грешка....Обеща 60% от печалбата като дивидент.Не знам дали го е направил искрено...или подвеждащо,но такова обещание се помни.
Не случайно и ПФ купуват тази акция(купуваха) ...поне до скоро,защото в тази криза ,при тези цени на акцията.....и при тази печалба на Фармата дивидентният доход за ПФ си е направо перфектен(обещаният).Вместо да купуват ДЦК на 5% доходност при Фармата при цени 2.40....и печалба 40мил годишно,от които 24мил за дивидент....има няма 20ст на акция дивидент...Пей сърце:)...

Затова си мисля,че Доверие и Алианц купиха дела на Грамърси .Защото при 2.37....и обещан сигурен дивидент...си е сделка и то добра за многото статични пари,които те имат.

Хайде сега да видим нататък....

Когато мина пурвия милион акции на 2.01...постнах акционерите ,големите тук.Изключих Доверие,защото те няма смисъл да продават,особено в края на годината.И изрично споменах,че според мен,който има 1млн акции....има сигурно и още....Можеше да хвърлите едно око на ТР.

...и сега...Какво да направи ОД....Не ,че го защитавам...ама не може да бара кеша на Фармата,защото банките ще се разсърдят(беше споменал ,че не може да даде голям дивидент,за да ползва ниски лихви по кредити на база кеша)..Върти ми се в главата...и е прав.И банките също...А сега де...трябва да купи дела ....ама до парите,които има ...Ако вообще той го купи де:)

На ход са ПФ ....а дали искат...и на каква цена де.Ако искат ...примерно 8%дивидентна доходност ПРИ КАКВИ ЦЕНИ....при положение,че фармата раздава по-малко от обещаните 60% от печалбата...
И последно....който иска да продаде,не го интересува от къде ще му дадат парите,нали така:)....Така,че...който има пари,негови ще бъдат акциите:)
А сега помислете,кой може да изкара 30-40милки....:):):)

Аз се сещам за ..."обичайните заподозрени"...:)КТБ.....зад която никой не знае колко пари има:)...ХИМ...:)...ама техните 130мил кеш в баланса са .."ВИРТУАЛНИ"(според Монти и компания;)).....сещам се и за още няколко субекта,ама не са предмет на разговора....
че така....просто разсъждения....И не стреляйте по пианиста...той е глух(в момента)....Май така беше лафа

Ми наздраве и хубава вечер,и не го мислете много....Светът не свърши,няма и нищо лошо в това...Да сме живи и здрави само:)

Не е препоръка за покупко-продажба на акции.Нямам за сега,но се надявам да имам...на долар....:)...

Успех

Още от Новини и анализи
КФН одобри промени в управляваните от „Конкорд Асет Мениджмънт” фондове