IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ФНИБ АДСИЦ очаква продължаващо преместване на бизнеси от Западна към Източна Европа

Затова очакванията са лесно да бъдат намерени наематели за новата сграда в София тех парк

15:52 | 13.07.18 г.
<p>
	<em>Илюстрация: ФНИБ АДСИЦ</em></p>

Илюстрация: ФНИБ АДСИЦ

"Фонд за недвижими имоти България" АДСИЦ очаква продължаващо преместване на бизнеси от Западна Европа към Източна Европа и лесно ще намери наематели за проекта си за нова сграда в София тех парк, са казали от дружеството на уебинар в края на миналата седмица.

Уебинарът е подробно описан в темата за дружеството в Коментари на Investor.bg от анализатора tony1975. Самият уебинар не е записан от "Фонд за недвижими имоти България" АДСИЦ, а настоящият материал се публикува, след като е потвърден от фонда. 

Доходност

В следващите 2-3 години до откриването на новата сграда в София тех парк очакваната доходност от дивиденти възлиза на около 5% спрямо цената на увеличението от 1,9 лв., а след стартиране на новата сграда очакваната дивидентна доходност ще бъде 9-12%. Очаква се 2 години след откриването ѝ доходността да бъде дори по-висока.

За сградата в София тех парк

Подготвителните работи и разрешенията за сградата в София тех парк се придвижват напред.

Както и за предната сграда - при Камбаните, така и сега фондът ще ползва платформата за бизнес поръчки AUXIONIZE, като смятат че както и преди, това ще оптимизира разходите.

Сградата ще е с партер (заведения и фитнес), офиси на горните етажи - плочи по 2700 кв.м. отдаваема площ за първите 8 етажа и още 7 етажа по 1300 отдаваема площ кв.м., а под земята ще има две нива паркинги с 420 места.

Очаквана себестойност възлиза на 650 евро/кв.м., главно заради по-скъпите материали, височинно строителство и соларни панели, които ще бъдат вложени в стъклата на фасадата за добив на ел. енергия.

Доходността е изчислявана при наем на офис площите от 11 евро/кв.м., въпреки че в района, и дори Уолтопия, взимат наем около 13-14 евро/кв.м.

По отношение на финансирането фондът се надява поне 20 млн. лв. да дойдат от пазара с новите акции и от заем в края на 2019 г., като ще се опита да фиксира лихвата при нива 3,2-3,5%. Ако увеличението обаче е неуспешно, според фонда има опция за продажба на активи.

За сградата вече има предварителни запитвания, включително с 1-2 по-сериозни кандидат-наематели.

За момента плановете са в началото на 2021 г. лентата да бъде прерязана при поне 50% заетост при откриването.

Според анализите на ФНИБ стартиращият проект е в най-перспективната локация в момента и за в бъдеще в София

За проектите Камбаните бизнес център и Младост 4

Според фонда в Камбаните бизнес център свободните офиса са 500 кв.м. (около 9%), като последният наемател е заявил апетит и за тях и фондът ще изчака решението му до 1 година.

Последният терен в Младост се намира на пътя срещу спортния магазин Декатлон, като за него има доста запитвания и фондът планира да го продаде само на нула или на печалба.

Що се отнася до терена на морето в Лозенец, засега от фонда изчакват и нямат намерение да стартират друг дивелъпърски проект.

От фонда са подчертавли, че магазините Бриколаж са ключови за бизнеса им, тъй като носят около 40% от оборота на всичките им магазини в страната. Магазинът в София е с площ от 15 дка и е в район предпочитан за офис строителство.

За ФНИБ АДСИЦ

Фондът ще бъде ликвидиран през 2029 г., а на въпрос каква е гаранцията, че няма да удължат живота му, отговорът е, че това ще решат акционерите. Към момента е заложено, че тогава спират дейност и за да се промени това, ще трябва решение на 75% от акционерите.

Нагласата на мениджмънта била за разпродаване, ликвидационен дял. Поради това фондът ще започне активно да търси реализация на имотите след 2024 г.

Очаква се новата такса за управление - от 1%, да е в сила в края на септември (след увеличението на капитала), а от фонда имат идея последните 2 години от съществуването им таксата да спадне още веднъж до 0,5% върху паричните наличности и 1% върху останалите нетни активи, тъй като ще поддържат основно кеш.

От фонда оценяват като лоша комуникацията с акционерите, което е видно и от това как пазара е приел новината за новия проект и затова обмислят въвеждането на месечен бюлетин и уебинари след отчетите.

В момента на пода на БФБ АД тече търговия с правата за увеличение на капитала, като последните сделки са при цена от 0,002 лв. за право, а първите бяха при 0,001 лв. Всяко право дава възможност за записването на една акция с емисионна стойност 1,9 лв., което е близо до пазарната цена в последните седмици.

Investor.bg притежава и презентация на увеличението на капитала на ФНИБ АДСИЦ, където пише, че отварянето на новата сграда в София тех парк се планира за януари 2021 г.

Прогнозираната от финансовите консултанти дивидентна доходност за 2018 г.е 5,17%, за 2019 г. 5,28%, за 2020 г. 5,44%, за 2021 г. 5,67%, за 2022 г. 9,33% и за 2023 г. 13,05%. Следват 14,88% за 2024 г., 15,09% за 2025 г. и т.н. при емисионната цена на увеличението от 1,9 лв.

В презентацията е записано, че трите популярни офис локации в София са около Бизнес парк в Младост 4, по Цариградско шосе и в Хладилника, което значи, че сградата в София Тех Парк ще диверсифицира експозиция на ФНИБ към Бизнес парка, добавяйки и имот на Цариградско шосе.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава една акция в капитала на дружеството.

Свързани компании:

Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ(BREF)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:31 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още