IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ФНИБ АДСИЦ щеше да има печалба от 16 ст. на акция без продажбите в Младост IV

С тях обаче печалбата за дивидент се коригира и за такъв са провизирани по 3,41 ст. на акция

15:39 | 13.04.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Офис сграда Камбаните <em>Снимка: brefbg.com</em></p>

Офис сграда Камбаните Снимка: brefbg.com

Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ има печалба преди еднократния ефект от продажбата на парцели в софийския квартал Младост IV в размер на 16 ст. на акция, което би съответствало на дивидент от 14,5 ст. на акция, показват изчисления на Investor.bg на база годишния отчет на дружеството за 2017 г., публикуван чрез Бюлетин Investor.bg.

Печалбата без сделките в Младост IV би била около 3,25 млн. лв., но от тези сделки фондът отчита загуба от 2,479 млн. лв. и така за дивидент са провизирани само 687 хил. лв. - по 3,41 ст. на акция.

Всеки инвеститор трябва да прецени как да тълкува еднократните ефекти. Преди ефекта "Младост IV" дивидентната доходност би била 8% при дивидент от 0,145 лв. и последна цена от 1,82 лв.

При дивидент от 0,0341 лв. обаче дивидентната доходност пада до 1,87%. Изчисленията за бъдещата дивидентна доходност обаче са сложни, защото фондът започна да строи сграда в София тех парк с прогнозна стойност 35 млн. евро, което е повече от текущата пазарна капитализация на фонда от 18,75 млн. евро. Ако приемем, че акциите на фонда ще се удвоят в резултат на увеличение на капитала и новата сграда все още не носи приходи, то дивидентната доходност трябва да падне на 4% при условие, че няма нови загуби от продажби на парцели в Младост IV и без отчитане на разходите за лихви по привлечените средства за строежа на сградата например.

През 2018 г. ФНИБ АДСИЦ ще се фокусира върху строежа на сградата в София тех парк и съответно осигуряване на финансиране, било то чрез нови акции, конвертируеми облигации или дълг, както и комбинация от посочените. Сградата е разположена точно срещу зала Арена Армеец и плановете за разширението на метрото са точно там в бъдеще да има спирка. Съгласно подписания окончателен договор ФНИБ АДСИЦ придобива правото да изгради многофункционална административно-обслужваща сграда със ЗП 4 395 кв.м.,  РЗП – до 35 000 кв.м. и подземен паркинг на две нива с обща застроена площ до 16 000 кв. м. Площта на терена, върху който се реализира отстъпеното право на строеж е 8 140 кв. м. Срокът за изграждане на сградата е 5 години от сключването на окончателния договор.

Също така по притежаваната Офис сграда 1 в Бизнес Парк София се планират капиталови ремонти с цел да се запази качеството на предлаганите офис площи. Предстои да се предоговори договор за  наем, който изтича в средата на 2018 г.

При Офис сграда Камбаните усилията ще са към търсенето на наематели за неотдадените площи.

Основен актив на фонда са и магазини на "Мосю Бриколаж" в София и Варна, за които фондът получава наем.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава 1 акция в капитала на дружеството.
 

Свързани компании:

Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ(BREF)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още