IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фондовете на RBS върху SOFIX са прекратени и акциите им в България разпродадени?

Така приключва над 8-годишното им участие на родния ни капиталов пазар, като те стартираха като фондове на ABN-AMRO

09:36 | 18.05.15 г. 7
Автор - снимка
Редактор
Фондовете на RBS върху SOFIX са прекратени и акциите им в България разпродадени?

Двата последни сертификата на британската банка RBS върху индекса SOFIX са с приключил на 7 май 2015 г. падеж и вече не се търгуват.

Индексите са SOFIX Index MINI Long и SOFIX Certificate. Те бяха издадени през 2007 г. от холандската банка ABN-AMRO, като по-късно преминаха под управлението на Royal Bank of Scotland plc.

През всичките тези над 8 години те следваха състава на SOFIX и на всеки 3 месеца ребалансираха с промяната на теглата на отделните компании в него. Както и на всеки 6 месеца SOFIX обикновено имаше промяна в състава. На практика почти на всеки 3 месеца се налагаше фондовете на RBS да купуват/продават от всички компании в индекса, за да следят състава на SOFIX.

В последните дни имаше значителен за мащабите на БФБ-София оборот с акциите в индекса SOFIX, като в три от търговските сесии имаше оборот за над 2 млн. лв., което не се беше случавало от 23 февруари 2015 г.

Поглеждайки сделките, може да се стигне и до предположението, че въпросните фондове на RBS са били разпродадени.

Например на 13 май 2015 г. има сделка с 4 592 акции на Неохим АД при цена от 40,5 лв./бр., или общо 186 хил. лв. Делът на Неохим АД е около 3% от SOFIX, следователно сертификатите са били за около 6,2 млн. лв.

Още по-лесно може да се проследи по Холдинг Варна АД, което влезе в SOFIX през март тази година. На 13 май 2015 г. има сделка за 8 967 акции при цена от 16,5 лв., като в същата минута има още сделки за 361 акции или продавачът е продал общо 9 328 акции.

На 23 март 2015 г. в рамките на минута са купени 9 000 акции при цена от 18,75 лв., а през деня има и други покупки. Покупката е за около 175 хил. лв., като делът на Холдинг Варна АД е около 3% от SOFIX, близък до този на Неохим АД. Само от тази позиция фондовете на RBS губят 12% за по-малко от два месеца.

Друга сравнително неликвидна позиция, част от SOFIX е Албена АД със сделка за 7 500 акции при цена от 51,5 лв. на 7 май 2015 г. Сделката е за 386 хил. лв. Това съответства на дела на Албена АД в SOFIX от около 6%.

На 15 май 2015 г. имаше сделка с 220 820 акции на Еврохолд България АД при 0,78 лв., като в същата минута се сключиха и други сделки за около 3 000 акции. Сделката е за 172 хил. лв., като и делът на Еврохолд България АД е около 3% от SOFIX.

Делът на Монбат АД в SOFIX е около 9-10% и на 8 май има сделка за 71 721 акции по 8,3 лв., или общо 595 хил. лв., което отговаря на дела на Монбат АД в SOFIX.

На 5 май има 3 големи сделки с акции на Софарма АД за общо 704 хил. лв., а на 13 май има още 30 000 акци при 3,15 лв. за общо 94 хил. лв., или сумарно за общо почти 800 хил. лв., което почти съответства на дела на Софарма АД в SOFIX от около 15%-20%.

Могат да се посочат подобни големи сделки с всички компании от SOFIX в последните дни. Че продавач е именно фондът, познат у нас като “индексния“, предположи във форума на Investor.bg коментаторът BSEtrader.

След като фондовете на RBS вече не следват SOFIX, той остава копиран само от Алфа SOFIX Индекс ДФ и търгуваният в Западна Европа HVB Open End Index Zertifikat bezogen auf den SOFIX Index.

От една страна, намирането на купувачи за портфейл от около 6 млн. лв. е успех за родния ни пазар, който в последните месеци често преживява изключително ниски обороти от под 100 хил. лв. дневно за 15-те компании в SOFIX.

От друга страна, стойността на SOFIX в петък бе 485,52 пункта, а при затварянето в четвъртък беше 484,15 пункта, което е най-ниското ниво за последните 18 месеца, заедно с достигнатите през март тази година 476 пункта. Понижението на основния борсов измерител за последните 12 месеца е със 17,8%.

Оттук насетне може да се очаква по-нисък оборот на БФБ-София поради липсата на ребалансиране от индексите на RBS, както и поради съпътстващото ребалансирането спекулиране от други инвеститори.

Може да се очаква и по-слаба борба за влизане в SOFIX, защото това влизане ще е свързано почти само с имидж, но не и с покупки от индексните фондове на RBS за около 200 хил. лв., ако компанията е с дял около 3% в SOFIX.

През март тази година Трейс груп холд АД пребори Зърнени храни България АД за влизане в SOFIX, но в крайна сметка и двете дружества бяха изпреварени от Холдинг Варна АД. Тогава мажоритарният собственик на Трейс продаде част от акциите си, което индиректно помага за влизането в SOFIX, защото така се увеличава стойността на фрий-флоута (акциите в акционери с дял под 5%).

Може би именно с цел увеличаване на фрий-флоута е й сделката със 190 000 акции на Трейс груп холд АД от 11 май 2015 г., като това са 0,785% от капитала на дружеството и фрий-флоутът му вече достига около 12%.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Свързани компании:

Трейс Груп Холд АД(T57)

ТБ Първа Инвестиционна Банка(FIB)

Еврохолд България АД(EUBG)

Монбат АД(MONB)

Химимпорт АД(CHIM)

Адванс Терафонд АДСИЦ(ATER)

Холдинг Варна AД(HVAR)

Индустриален Капитал Холдинг АД(HIKA)

Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ(BREF)

М+С Хидравлик АД(MSH)

Албена АД(ALB)

ТБ Централна кооперативна банка АД(CCB)

Неохим АД(NEOH)

Стара планина холд АД(SPH)

Софарма АД(SFA)

Индустриален Холдинг България АД(IHB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:24 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 5 rate down comment 11
forexar
преди 8 години
Въпросът е "Има ли смисъл SOFIX" !!! Особено в този му вид - 2 компании и половина, който се сменят на 3 месеца .. Лично за мен това е пълна глупост и не показва нити икономиката , нитио е годен за тех. анализ нито има смисъл!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 5
Aldebaran de Tauro
преди 8 години
"Поглеждайки сделките, може да се стигне и до предположението, че въпросните фондове на RBS са били разпродадени."По-коректно е да се каже, че акциите, държани във фондовете са разпродадени, а фондовете са ликвидирани. "Разпродаден фонд" значи, че дяловете му са продадени на инвеститори. ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 8
Aldebaran de Tauro
преди 8 години
"Събитие достатъчно по мащаб за да нарисува локално дъно"... и липса на интерес към цялостното представяне на българския пазар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 8
redcretin
преди 8 години
Батя, какво възстановяване бре - то пари няма хахахаха :)Че няма и какво да се купи, дори и пари да имаше.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
Toranaga
преди 8 години
:-) dream on :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 4
Батя
преди 8 години
Събитие достатъчно по мащаб за да нарисува локално дъно и след него БФБ да продължи започналото си възстановяване от началото на Март.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още