IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фондът за компенсиране на инвеститорите е с нов правилник

ФКИ ще отговаря и за събираните от инвестиционните посредници годишни вноски

11:55 | 07.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Фондът за компенсиране на инвеститорите (ФКИ) вече има нов правилник. Това става ясно от последния брой на Държавен вестник. Измененията са инициирани от Комисията за финансов надзор (КФН)

Промените са във връзка със Закона за възстановяване и преструктуриране на кредитните институции и инвестиционни посредници и целят целят синхронизирането му с действащата нормативна уредба.

Управителният съвет на фонда вече ще управлява и Фонда за преструктуриране на инвестиционни посредници (ФПИП). За целта е предвиден нов отдел в администрацията на ФКИ - „Дейности на ФПИП”, който е независим и обособен от структурните звена на Фонда за компенсиране на инвеститорите, ангажирани с дейността по компенсиране на инвеститорите, и ще подпомага управителния съвет на ФКИ при упражняване на функциите му по управление и използване на ФПИП. 

Казано по-ясно – ФКИ ще отговаря и за събираните от инвестиционните посредници годишни вноски, ще организира воденето на отчетността и ще оказва методическа помощ на инвестиционните посредници по въпроси, свързани с дейността на ФПИП.

Друга новост е, че съгласно нормативната уредба с решение на управителния съвет на фонда средства на ФПИП могат да бъдат възлагани за управление на Българската народна банка (БНБ) срещу възнаграждение.

Разходите, свързани с управлението на ФПИП, са част от общите административни разходи на Фонда за компенсиране на инвеститорите.

Средствата на ФПИП могат да се инвестират във финансови инструменти (депозити в левове и евро и други финансови инструменти, предлагани от Българската народна банка; депозити в евро при чуждестранни банки, които имат един от трите най-високи кредитни рейтинги, присъдени от две агенции за кредитен рейтинг; дългови инструменти в евро, без вградени опции, емитирани от чужди държави, чуждестранни банки, чуждестранни финансови институции, международни финансови организации, чуждестранни агенции или други чуждестранни дружества, които инструменти или емитент имат един от трите най-високи кредитни рейтинги, присъдени от две агенции за кредитен рейтинг).
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още