Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Фондът за компенсиране на инвеститорите намалява наполовина размера на вноските

Към началото на 2017 г. натрупаните средства във ФКИ възлизат на 14,18 млн. лв.

Фондът за компенсиране на инвеститорите намалява наполовина размера на вноските

Снимка: Pixabay

Управителният съвет (УС)  на Фонда за компенсиране на инвеститорите (ФКИ) реши да намали наполовина размера на вноските на инвестиционните посредници за 2017 г. Това съобщиха за Investor.bg от ФКИ.  

Така годишната вноска, която инвестиционните посредници трябва да направят във ФКИ за 2017 г., става 0,25%. За миналата година тя бе 0,5%, колкото е и максималният размер.

Вноската по финансовите инструменти е запазена на нивото от последните осем години - също наполовина от максимума (на 0,05%). Решението на УС на Фонда е мотивирано основно с предприетите законодателни мерки за ограничаване на риска по паричните средства на клиентите, държани от инвестиционните посредници, но също и с цел изравняване на тежестта на вноските по паричните средства и финансовите инструменти. 

Така за 2017 г. вноските, които ФКИ ще събира от банки, инвестиционни посредници и управляващи дружества, възлизат на 884 хил. лв.

Фондът осигурява компенсация за инвеститорите във финансови инструменти, клиенти на инвестиционни посредници, банки и управляващи дружества, която остава непроменена - до 40 хил. лв. за 90% от клиентските активи.

Към началото на 2017 г. натрупаните средства във Фонда възлизат на 14,18 млн. лв., които са инвестирани почти изцяло в държавни ценни книжа. Клиентските активи, подлежащи на компенсация от Фонда, са около 1,68 млрд. лв. Броят на защитените от Фонда инвеститори продължава да нараства, като към края на 2016 г. те са 68 994. 

Участници във Фонда са 39 инвестиционни посредника, 21 банки и 31 управляващи дружества.

От 2017 г. ФКИ започна управлението и на Фонда за преструктуриране на инвестиционни посредници (ФПИП), който бе създаден със Закона за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници, приет през 2015 г. Вноските към този фонд се определят от КФН, която е определена от закона и за орган за преструктуриране.

По статията работиха: автор Ралица Пейчева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
SOFIX нараства до 624 пункта