IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„ГеоПост“ вече е мажоритарен собственик на „Спиди“ АД

„Спиди Груп“ ООД е прехвърлило на френската комания 45% от акциите си

14:56 | 23.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: &quot;Спиди&quot; АД</em></p>

Снимка: "Спиди" АД

На 19 март в резултат на постъпилото търгово предложение „Спиди Груп“ ООД е прехвърлило на френската „ГеоПост“ 2 419 929 акции на „Спиди“ АД, с което делът му в капитала на куриерското дружество е намалял до 20,09% или 1 080 438 акции с право на глас. Това става ясно от съобщение, разпространено чрез БФБ – София.

Във връзка с извършено прехвърляне на 45% от издадените и регистрирани акции на „Спиди“ е влязъл в сила и сключеният между двете дружества опционен договор за продажба и придобиване на акции.

Съгласно този договор „Спиди“ има право да изиска „ГеоПост“ да придобие останалите му акции в българското дружество, представляващи минимум 20,09%, която опция може да бъде упражнена в периода от 19.03 2023 г. до 19.03.2031 г.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
Ако „Спиди“ не упражни това свое право през посочения период, френската компания ще има право да изиска от „Спиди Груп“ да му продаде останалите си акции в дружеството. Тази опция може да бъде упражнена от 20.03.2031 г. до 20.03.2032 г.

Оценката на предложените за продажба или придобиване акции ще бъде в размер на 8 пъти нормализираната EBITDA, намалена с консолидирания нетен финансов дълг, за финансовата година, която предхожда датата на упражняване на съответната опция.

„ГеоПост“ притежава пряко 1 333 979 акции с право на глас, представляващи 24,8% от капитала на „Спиди“ АД. С настоящото прехвърляне френската компания премина законовия праг от над 50% от правата на глас, над който е длъжна да отправи ново търгово предложение за изкупуване и на останалите книжа.

Френската компания „Ла Пост" притежава пряко 100% от акционерния капитал, съответно от гласовете в Общото събрание на акционерите (ОСА) на „ГеоПост", от момента на учредяването му и упражнява директен контрол върху дружеството.

Към датата на търговото предложение мажоритарен акционер в „Ла Пост" е „КЕС ДЕ ДЕПО Е КОНСИНИАСОН" (CDC), френска финансова институция от публичния сектор, създадена през 1816 г. и част от държавните институции, контролирани от френския парламент. CDC притежава 66% от акционерния капитал, съответно от гласовете в ОСА на „Ла Пост" , а френската държава държи останалите 34%. На база на горното, може да се заключи, че френското правителство има непряк контрол върху „ГеоПост", се посочва в търговото предложение на компанията от 20 януари. 

Акциите на „Спиди“ поскъпват с 31% от началото на годината, като през последните 12 месеца цената се повишава с 56% при пазарна капитализация от 419,454 млн. лв.

Свързани компании:

Спиди АД(SPDY)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още