IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големански: 2/3 от „спящите“ акции в Регистър „А“ са на непублични дружества

Изпълнителният директор на Централен депозитар се надява работната група да стартира целенасочена информационна кампания до месец-два

17:55 | 14.04.16 г. 34
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Васил Големански. <em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Васил Големански. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Две трети от „спящите“ акции от масовата приватизация, намиращи се в Регистър „А“ на Централен депозитар АД (ЦД), са на непублични дружества. Това заяви изпълнителният директор на институцията Васил Големански в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Той коментира и вчерашната среща на професионалната инвестиционна общност, по време на която се взе решение за създаване на работна група и стартиране на информационна кампания.

По думите на Големански в Регистър „А“ на ЦД има около 1 500-1600 емисии, като съотношението между акциите на публични и непублични компании е едно към три. В него има само акции на действащи дружества – изключени са акциите на дружествата в ликвидация и несъстоятелност, както и компенсаторните инструменти.

Васил Големански изрази задоволството си от проведената среща, която по думите му е преминала в „конструктивен дух“, и благодари на участниците.

„Отдавна не беше имало такава среща за капиталовия пазар. Радвам се, че ние допринесохме това да се случи, било то и с такава предизвикателна идея“, каза директорът на ЦД, като направи препратка към идеята „спящите“ акции да се прехвърлят във фонд, който може да се оцени на 2-3 млрд. лв.

Създаването на подобен фонд обаче може да се случи на по-късен етап.

„Първата основна цел беше постигната – да се съберем всички и то на ниво председатели на асоциации и сериозно представителство и да дискутираме реални проблеми на нашия пазар, който в последно време е доста слабо представящ се“, заяви Големански, който е и изпълнителен директор и заместник-председател на Съвета на директорите на Българска фондова борса-София АД.

„Различните участници на пазара имат различни виждания, различни интереси и виждат нещата от своя гледна точка“, каза още Големански, като не коментира подробно отделните позиции, като подчерта, че е имало и „за“, и „против“.

По думите му сериозният проблем е наличието на значително количество „спящи“ акции в Регистър „А“. Според оценките на ЦД тези акции заемат дял от 26% от пазарната капитализация на борсата.

Големански каза, че ЦД няма проблем с акциите „нито логистично, нито технологично“, но „„спящият““ актив, който на практика е мъртъв за пазара, е проблем за самия пазар“.

„Има ниски обороти, а много хора държат малки пакети, които не могат да раздвижат заради процедурни въпроси и разходи. Този проблем е възникнал при стартирането на процеса на масова приватизация преди 20 години“, поясни Големански.

Той разкри, че възрастовата граница на голяма част от притежателите е 55-70 г. и че масово се притежават по 25 акции средно, което е около 60% от всички, 20-30% са акционерите с по 50 книжа, а останалите около 100% имат по 100 или повече акции.

Васил Големански подчерта, че следващата стъпка – стартирането на информационна кампания - „ще бъде целенасочена, за да бъдат достигнати притежателите на тези ценни книжа от масовата приватизация и да разберат за възможностите, по които могат да реализират акциите си“.

По думите му в тази връзка ЦД е готов да освободи прехвърлянията от таксите.

По отношение работата на създадената работна група – Големански каза, че тя трябва в кратък срок да структурира кампанията и да намери финансиране за нея, защото „трябва да се достигне до 2,5 млн. лица и техни наследници“. Той не изключи да се търси и финансиране през европейските фондове.

„Самата група ще си конструира графикът и работата. Тя трябва да намери решение какво ще се случи след кампанията, ако останат непрехвърлени активи в Регистър „А“ - дали ще се създаде фонд“, дали ще бъде даден гратисен период за административно разпределяне или намерено друго решение.

Големански се надява информационната кампания да започне до месец-два, преди летния сезон, и да трае около една година.

Цялото интервю гледайте тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 0
Инвестиращ
преди 7 години
Ако е вярно, че "съотношението между акциите на публични и непублични компании е едно към три.", то заглавието "2/3 от спящите акции в Регистър А са на непублични дружества" - не е. По нататък в текста пък имаме твърде много проценти (вероятно една нула в повече): "че масово се притежават по 25 акции средно, което е около 60% от всички, 20-30% са акционерите с по 50 книжа, а останалите около 100% имат по 100 или повече акции".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 2
scott
преди 7 години
Благодарско Матю!Аз не бех сигурен дали имат стойност. И си попитах, не че съм разчитал....Това, което ти ми КАЗА, трябваше те да го свършат. И съм възмутен от леденото им мълчание и незачитане....А като си представя колко други подобни "фондове" има. Просто съм сключил лоша сделка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
Матю Стокс
преди 7 години
Какви 25 лева, г-н vstoykov? 25 акции на "великата" корпорация АКБ Форес струват точно 50 стинки, по 0.02 лв всяка.Пък акциите на scott не са в Армеец, а в "Армейски ПФ" и всичкит 25 броя струват точно 5 стинки.Капиш?Толкова приказки за някакви нули не бях чел...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
ceneto
преди 7 години
тия *** работещ пазар не могат да развият, единственото което ще пробудят е споменът от прецакването, останал у хората имали допир с масовата приватизация :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
scott
преди 7 години
импе, не е така!Аз си мушнах боновата книжка у армеец.Преди месец.два ми притребваха пари. И се сетих да ги питам - мойто вложение как върви!НИТО ДУМА! НЕМА ЗВУК, НЕМА СТОН! А БЛЕХА ДЛЪЖНИ ПОНЕ ЕНО ФОРМАЛНО....СЪЖАЛЯВАМЕ ДА ВИ КАЖЕМ, ЧЕ.....Сичко тва ми се струвас гоуема далаверас и нищоговорене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
ceneto
преди 7 години
то по-забавното е че мърдането на пръста ще им излезе толкова на хората ако не и повече
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
vstoykov
преди 7 години
И колко струват тези 25 акции? 25 нови български лева (BGN)?За 25 лева никой няма да си мръдне пръста.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още