Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

„Градус“ АД: Откровените манипулации ощетиха инвеститорите с над 24 млн. лв.

Дружеството е готово за пълна данъчна ревизия и проверки от всички институции, заяви Георги Бабев, независим член на Съвета на директорите

„Градус“ АД: Откровените манипулации ощетиха инвеститорите с над 24 млн. лв.

Снимка: Олег Попов, архив, Investor Media Group

Спадът в цената на акциите на "Градус" АД през последните дни е ощетил инвеститорите на дружеството с 24,36 млн. лв., обяви ръководството на компанията в официално изявление, разпространено до медиите след споменаването на дружеството пред парламентарната комисия за ревизия на кабинета „Борисов 3“ в сряда и петък.

Дружеството показва "дълбока обезпокоеност" от факта, че твърденията и откровените манипулации получават гласност и легитимация в българския парламент, без да бъде направен какъвто и да е опит за установяване или дори проверка на фактите.

Всичко това подкопава не само доверието в определена компания, но и доверието в целия капиталов пазар и води директно до преки загуби за хиляди професионални и непрофесионални инвеститори за сметка на краткосрочни политически дивиденти, посочва Георги Бабев, независим член на Съвета на директорите на “Градус” АД.

“Градус” АД отбелязва още, че не може да допусне уронване на дългогодишно градения имидж на компанията и ощетяване на своите инвеститори, клиенти и доставчици, и е задължено и ще предприеме всички възможни правни действия за защита на техните интереси. Дружеството е готово за пълна данъчна ревизия и проверки от всички институции.

Акциите на „Градус“ поевтиняха първоначално с 10,3% до 1,4 лв. за акция минимална цена в петъчната търговска сесия след твърденията на фермера Светослав Илчовски. Първоначалният спад беше частично заличен и последните сделки бяха на цена от 1,46 лв., или 6,4% надолу. Това не е изненадващо движение, тъй като част от твърденията на Илчовски са за манипулиране на отчетите на "Градус" още при излизането ѝ на борсата.

В разказа си пред комисията в края на миналата седмица той поясни, че е бил заставян да прави "кух оборот" (на "Градус"), за "да излязат на БФБ, да си вдигнат стойността на дружеството и да продадат акции, които нямат стойност, на българските, да подчертая, пенсионни фондове“.

От "Градус" днес контрират, че в края на 2017 г. при сформирането на дружеството чрез непарична вноска на дяловете и акциите на пет различни дружества – “Лора-2004“ ЕООД, „Жюлив“ ЕООД, „Милениум 2000“ ЕООД, „Градус – 1“ ЕООД, „Градус – 98“ АД, е извършена оценка на тези акции и дялове от трима независими оценители, назначени от Агенцията по вписванията.

От 2017 г. насам всички отчети на групата са били одитирани и заверени без квалификация или резерви от реномирани международни одитори. Оборотите и сделките на групата подлежат на ежемесечни проверки от органите по приходите, информацията от които би могла да бъде изискана от компетентните органи.

При нито една от тези проверки не е открито каквото и да е несъответствие или проблем със сделките, на което и да е дружество от групата.

Градус АД

От старозагорския производител са категорични, че "всички сделки, сключени от тези дружества, са реални, надлежно регистрирани в НАП и отчетени в съответствие с международните счетоводни стандарти във финансовите отчети на групата".

Дивиденти за над 40 млн. лева

От дружеството подчертават, че за по-малко от три години от регистрирането си за търговия на Българска фондова борса до момента е разпределило дивиденти към акционерите си в размер на 40 439 045,86 лв. Дивидентната доходност е 9,22%, а след предложеното изплащане на дивидент, което предстои да бъде одобрено от акционерите през 2021 г. ще надхвърли 10,44%. По размер на реално разпределените дивиденти „Градус“ АД се нарежда сред водещите компании в България.

Компанията коментира и твърденията за „акции без стойност и нереални цени“, като пояснява, че първичното публично предлагане на акциите на „Градус“ АД през юни 2018 г. е извършено чрез аукцион на Българската фондова борса - "най-прозрачният метод за публично предлагане", при който крайната цена се определя от пазарните участници, а не от „Градус“.

От листването си на борсата през юни 2018 г. до 5 май 2021 г. „Градус“ АД изпреварва представянето на водещия борсов индекс SOFIX с над 13%. 

„Завишените субсидии“ в размер 80 евро на кокошка - лъжа?

Що се отнадя до твърденията за „завишени субсидии“, дружеството спазва директива (2007/43/EC от 28.06.2007) на Европейския съюз за хуманно отношение към животните, за което получава компенсация за пропуснати ползи по установения ред, без привилегировано отношение. Компенсациите в България са едни от най-ниските в Европейския съюз и твърденията за огромни суми са подвеждащи и неверни, поясняват от компанията. 

Изнесената информация, че дружеството е получавало „завишени субсидии“ в размер на 80 евро на кокошка, е поредната лъжа, която лесно се доказва на база справки от Министерство на земеделието и счетоводна информация, отбелязват от "Градус".

IPO-то на компанията беше през 2018 г., след като тя първоначално предложи 55,5 млн. акции, от които половината нови и половината на основателите - Иван и Лука Ангелови, с опция при голям интерес да продадат още 6,6 млн. от своите книжа. Зададеният диапазон беше 1,80-2,35 лв. за акция, а при максимален интерес можеше да бъде набрана сума до 146 млн. лв. В крайна сметка бяха записани 45,2 млн. акции при минималната цена 1,80 лв. и бяха набрани 81 млн. лв.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (12)

   1| 2    
1
 
3
 
12
novata_ikonomika до: beinsa
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Я по леко. Ангелов си е избил тия 24 милки, нали каза на изслушването, че е продал фурмите.А и като гледах записа е толкова богат, че не си знае имотите. Трябваше МаяМа да го уведоми, че негова е резиденцията дето се плющят карти и се гледат клипове.
2
 
5
 
11
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Ако е манипулация цената на акциите ще се върне. Но нещо не ми се вярва.
1
 
4
 
10
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Ангелов, недей така ве.
1
 
1
 
9
khao до: Dr. Vatnikov
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
.... и въпреки всичко... ти продължаваш да го защитаваш, валко. Не мога да повярвам...
0
 
11
 
8
преди 4 месеца
След изявлението на шефя за постигната печалба от продажбата на фурмите би трябвало акциите да поскъпнат.

Още от Новини и анализи
Индексите на БФБ приключиха сесията разнопосочно