Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Графика на деня: Средният доход от дивиденти на БФБ от началото на 2017 г.

Инвеститорите още не са готови да се ориентират към по-нисколиквидните и рискови компании, пише Цветослав Цачев от Елана Трейдинг

Графика на деня: Средният доход от дивиденти на БФБ от началото на 2017 г.

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

В разгара сме на сезона на общите събрания и гласуването на дивидентите от печалбите на компаниите на Българска фондова борса. При повечето от тях няма изненади в това дали и колко ще разпределят през тази година на своите акционери. Средният доход от дивиденти тази година е 3,39%. Тази стойност е изчислена от вече гласуваните решения за разпределяне или тези, на които предстоят общите събрания за гласуване.

А само от началото на годината акциите на тези компании са поскъпнали средно с над 14%. И ако се вземе предвид още по-силното поскъпване на акциите през последните 12 месеца, тази доходност е добро постижение за нашите компании, коментира в свой анализ Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант на ЕЛАНА Трейдинг.

Графиката съпоставя данните за растежа на цените на акциите на Българска фондова борса с дохода от дивиденти, които ще бъдат разпределени през тази година. Виждат се определени зависимости между двете стойности при повечето компании и дори могат да се категоризират в определени групи.

Първата от тях са компаниите с по-нисък дивидент, до 2% доход. Те имат сравнително слабо представяне от началото на годината. Ликвидността на търговията на тези акции също така е доста по-ниска от нормалното за пазара. С покачването на дохода от дивиденти има и по-силен ръст на книжата. Изключенията от това правило са Химимпорт, Одесос и Неохим, но обичайно компаниите с висок дивидент се представят много добре на борсата.

Това означава първо, че имаме дружества с растеж на резултатите, за да се поддържа по-високия доход. И на второ място е знак, че инвеститорите харесват този тип компании. Само за сравнение: сред дружествата без дивиденти в широкия индекс BGBX40 се отличава с по-силен растеж през 2017 г. само Първа инвестиционна банка.

Дивиденти на Българска фондова борса между 2 и 4%

По-висок доход носят ЧЕЗ Разпределение и Булгартабак холдинг, но те определено не са дружества със стабилна и предсказуема политика на разпределяне на дивиденти. Има и няколко, които пазарът възприема като по-ниско рискови и по-стабилни: Адванс Терафонд АДСИЦ, Агро Финанс АДСИЦ, Елана Агрокредит и двете емисии на София Комерс. Те обичайно носят висок доход, но инвеститорите сега се фокусират върху растящите акции. Именно това е разликата с една година назад, когато най-голям интерес имаше към книжата с високи дивиденти.

Инвеститорите вече не разчитат на пасивен доход, който да надхвърля лихвите по депозити. Пазарът се променя и сега се преследват акциите на растящите компании. Тази тенденция ще продължи, защото инвеститорите още не са готови да се ориентират към по-ниско ликвидните и рискови компании, така както стана през 2006-07 г.

По статията работи: Веселина Василева

Последни новини

Коментари (1)

0
 
11
 
1
преди 5 месеца
http://bigbearbg.blogspot.bg/2017/01/bgtr30-2017.html

Дивидентските компании бият пазара и пенсионните фондове от 8 години...

Още от Новини и анализи
Европейските пазари записаха предимно повишения