Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

„Хидравлични елементи и системи“ отчита рекордни продажби към края на септември

Дружеството се опасява, че ръстът на разходите заради цените на тока може да отхапе от печалбите

„Хидравлични елементи и системи“ отчита рекордни продажби към края на септември

Снимка: Хидравлични елементи и системи АД

„Хидравлични елементи и системи“ АД отчита рекордно високи продажби за деветмесечието, въпреки че бизнесът на компанията е цикличен и третото тримесечие е обичайно с най-слабо търсене на продукцията на компанията.

Това се посочва в отчета на дружеството и доклада за дейността му, публикувани в сайта x3news.com.

Предварителните данни за последното тримесечие сочат, че тази тенденция – за силен ръст на продажбите, ще се запази до края на финансовата година, допълват от дружеството.

„Прогнозите на нашите партньори от Европа, САЩ и Русия остават оптимистични както до края на финансовата година, така и поне до средата на следващата“, посочва още компанията.

„Нарушените вериги на доставки, цените на енергийните ресурси и принудителното изтегляне на индустриалното производство от Азия към Европа се очертават като много сериозно предизвикателство. Асинхронът по отношение на растежа на индустриалното производство в различните географски региони продължава да бъде съществен, въпреки че се наблюдават признаци за нормализиране“, допълва дружеството.

Нетните приходи от продажби на „Хидравлични елементи и системи“ достигат 51,01 млн. лева към края на третото тримесечие на годината, което представлява ръст от 37,31% в сравнение с края на третото тримесечие на 2021 г.

Приходите от продажби само за третото тримесечие на 2021 г. надхвърлят със 76,1% приходите от продажби за същия период на предходната година и отчитат 35,75% ръст спрямо приходите към края на третото тримесечие на предкризисната 2019 г.

Предприятието обаче е реализирало над две трети от продажбите си само на един клиент – групата Palfinger.

Общите приходи на дружеството към края на септември са за 52,837 млн. лева при 38,779 млн. лева година по-рано, което представлява ръст от 36,25%.

Растат и разходите на дружеството, като най-чувствително влияние оказват разходите за електроенергия. Влиянието им ще е още по-голямо през четвъртото тримесечие, като очакванията на дружеството са цените на тока да достигнат нива, надхвърлящи 4 пъти цената от началото на годината, пояснява компанията. Това е и перото, което представлява най-голям риск за запазване на печалбата.

Разходите за материали на „Хидравлични елементи и системи“ към края на септември възлизат на 25,459 млн. лева при 19,376 млн. лева към края септември 2020 г. Увеличението е 31,4%.

Само за периода юли-септември разходите за материали достигат почти 8,85 млн. лева при 2,766 млн. лева година по-рано. Увеличението е повече от три пъти.

Растат и разходите за външни услуги на предприятието – към края на септември те достигат 5,283 млн. лева при 4,35 млн. лева година по-рано.

Разходите за възнаграждения се увеличават до 8,883 млн. лева за периода от 6,785 млн. лева година по-рано.

Общите разходи за дейността възлизат на 45,849 млн. лева към края на септември спрямо 34,905 млн. лева към края на септември 2020 г.

Брутната печалба за деветмесечието на 2021 г. е почти 6,99 млн. лева и отчита ръст от 80,38% спрямо брутната печалба в размер на 3,87 млн. лева за същия период на предходната финансова година и повишение спрямо същия период на предкризисната 2019 г. от 73,1%.

Очакваните приходи от продажби за четвъртото тримесечие на 2021 г. са приблизително 19,5 млн. лева, което представлява ръст спрямо бизнес плана от над 14% и повишение от над 41% спрямо същия период на предходната година.

С прогнозните приходи за второто полугодие на 2021 г. компанията очаква ръст от над 56% спрямо същия период на предходната година и повишение от над 37% спрямо второто полугодие на 2019 г. Така очакваният ръст на приходите от продажби за 2021 г. ще надхвърли 38% спрямо приходите за предходната 2020 г. и ще отчете повишение от над 14% спрямо приходите за 2019 г.

В последната година акциите на "Хидравлични елементи и системи" поскъпват с 68,42%, а пазарната капитализация възлиза на 116,44 млн. лева.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
Оборотът на БФБ вече е с 40% над миналогодишния