IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Химснаб с минимална консолидирана печалба за първото полугодие

Продажбите на дружеството за периода са се повишили с 14% на годишна база

12:05 | 02.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Химснаб с минимална консолидирана печалба за първото полугодие

Химснаб България АД отчита консолидирана нетна печалба от 41 хил. лв. за първото полугодие спрямо загуба от 134 хил. лв. за същия период на миналата година, показва консолидираният отчет на дружеството, публикуван чрез БФБ.

На резултата за първото полугодие на миналата година натежават по-високите разходи за амортизации въпреки по-големите приходи от лихви.

Консолидираните продажби за периода се повишават с 14% на годишна база до 1,252 млн. лв. Химснаб консолидира Елпром АД (96,46%), Рентапарк АД (96,46%), Елпромтрейд ЕООД (96,46%), Димят 20 ООД (57,68%) и Макрин 2003 ООД (52%).

Към края на юни дружеството разполага с парични средства и еквивапенти в размер на 4,212 млн. лв. спрямо 4,014 млн. преди година. Средствата в брой са 3,644 млн. лв., а в безсрочни депозити - 568 хил. лв. Паричният поток от оперативна дейност е 202 хил. лв., от инвестиционна е минус 343 хил. лв., а от финансова - 339 хил. лв.

Химснаб основно извършва своята стопанска дейност в областта на отдаването под наем на недвижими имоти. Това е и съответния пазар, на който оперира дружеството – пазарът на недвижими имоти, като сегментът е отдаване под наем на индустриални площи.

"Тенденциите през 2013 г. при търсенето на индустриалните имоти ще продължават да се определят от търговците и дистрибуторите на бързооборотни стоки и строителни материали, както и логистичните оператори. Поради очакваното раздвижване на пазара в близките няколко години, на този етап потенциалните наематели няма да са склонни да сключват дългосрочни договори за наем, очаквайки алтернативите за площи под наем да се увеличат и наемите да спаднат", се казва в междинния доклад за дейността на дружеството.

"Ето защо основният фирмен риск за Химснаб България АД е свързан с настъпилия срив в пазара на имотите, включително и услугите, свързани с отдаване на индустриални площи под наем на територията на България, в следствие на икономическата криза. Този риск може да окаже влияние върху ръста на продажбите на дружеството, както и върху промяната на неговата рентабилност", се посочва в доклада за дейността.

Акциите на Химснаб днес се понижават с 0,6%, а на годишна база са без изменение на ниво от 32 лв. за брой и пазарна капитализация в размер на 79,8 млн. лв.

Свързани компании:

Химснаб България АД(CHSB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още