IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Fitch Ratings повиши рейтинга на Fibank

Повишаването на рейтингите на банката се обуславя от стабилизирането на качеството на активите, посочва агенцията

13:32 | 10.07.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Първа инвестиционна банка</em></p>

Снимка: Първа инвестиционна банка

Броени дни след като международната рейтингова агенция Moody's  повиши дългосрочните депозитни рейтинги на Първа инвестиционна банка (ПИБ) на B1 сега подобен ход идва и от страна на Fitch Ratings, която вдигна дългосрочния рейтинг на Първа инвестиционна банка от ‘B-’ на ‘B’, а рейтинга ѝ за жизнеспособност от ‘b-’ на ‘b’. Перспективата по дългосрочния рейтинг на Fibank се запазва стабилна. Новата оценка е дадена на 7 юли, a днec бългapcĸaтa бaнĸa инфopмиpa зa нея в cъoбщeниe дo бopcовия оператор.

Повишаването на рейтингите на банката се обуславя от стабилизирането на качеството на активите, подобряването на рентабилността и капитализацията ѝ и умерения рисков апетит, уточняват от Fitch.

Повишаването на рейтинга за жизнеспособност отразява стабилизирането на показателите за качество на активите на банката и подобренията в управление на риска, включително последователното прилагане на критериите за класификация на кредитите, в съответствие с най-високите международни стандартите в индустрията. В това отношение Първа инвестиционна банката развива дългосрочно партньорство с Международната финансова корпорация (IFC) за по-ефективно корпоративно управление и управление на риска.

Рейтингът за жизнеспособност се подкрепя също и от стабилното финансиране на банката, базирано върху големия обем депозити на дребно, и добрата ликвидна позиция. Към края на първото тримесечие на годината банката е трета в сегмента с привлечени средства по депозити на физически лица в размер на 6,3 млрд. лв., а коефициентът на ликвидни активи възлиза на значителните 28%.

От Fitch отбелязват, че през 2016 г. банката е реализирала оперативна печалба на база приходи от дейността, подкрепени от силния нетен лихвен марж, разумната ефективност на разходите (49% съотношение разходи/приходи), и намалението в разходите за обезценки. За 2016 г. Fibank отчита печалба от 266 млн. лв. преди провизии и данъци.

Повишената рентабилност на банката е знак за анализаторите от Fitch, че тя ще продължи да подкрепя оперативната печалба посредством намалените разходи за обезценки, обуславяни от подобрената икономическа среда.

Според предварителните отчетни данни към 30 юни 2017 г. печалбата на Първа инвестиционна банка преди обезценка и данъци е в размер на 82 млн. лв., а нетната печалба е 40 млн. лв. За първите шест месеца на 2017 г. нетният лихвен доход е в размер на 124 млн. лв. и нетният доход от такси и комисиони е 49 млн. лв.

На 4 юли 2017 г. международната рейтингова агенция Moody's присъди дългосрочен рейтинг “B1” за депозити на Fibank със стабилна перспектива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още