IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И. Иванов: Законът за арендата е виновен за неусвоените пари по Агроекология

Ползвателят е привилегирован и затова собственикът не желае да сключва аренден договор, а обикновен наемен договор година за година

09:56 | 28.01.13 г. 1
<p>
	Ивайло Иванов <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Ивайло Иванов Снимка: Investor.bg

Законът за арендата е виновен за неусвоените пари по мярка 214, т. нар. Агроекология, каза Ивайло Иванов, мениджър управление на земи в Серес АД по време на семинар, организиран от Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ).

Ползвателят (арендаторът) е привилегирован и затова собственикът на земята не желае да сключва аренден договор, а обикновен наемен договор със срок от една година, стана ясно на семинар на БАСЗЗ. Така не може да бъде изпълнено изискването на мярка 214 (Агроекология), а именно даден парцел да се ползва минимум 5 години.

Така се стига до многото неусвоени средства по мярка 214 и надежда няма, не само за този но и за следващия програмен период.

Още от 2011 г. сме дали предложения за промени в Закона за арендата с цел по-лесното разваляне на арендните договори, но предложенията не се приемат, сподели Иванов.

Радослав Манолов, зам.-председател на БАСЗЗ и изпълнителен директор на Адванс Терафонд АДСИЦ представи пример, защо арендните договори не работят.

"Сключвате аренден договор за 10 години. Първата година арендаторът си плаща. Втората обаче не плаща. Вие изчаквате срокът от 3 месеца и му изпращате съобщение, че прекъсвате договора.Той е длъжен в 7-дневен срок да обяви, че тази земя е свободна, но не го прави, включително защото няма глоба за това. Опитвате се да отдадете имота под наем или аренда на друг ползвател, но при проверката излиза, че има тежест, а именно стария аренден договор.

Започвате да изпращате нотариални покани и да се съдите. Ако имотът Ви е далеч и не ви е изгодно да се борите, арендаторът ще ползва имота 8 години. А ако договорът е с автоматично подновяване ще го ползва още по-дълго. Затова хората си дават имотите година за година с договор за наем.


Виждате, че рентата расте всяка година и който е сключил дългосрочен аренден договор губи пари.
Има места където арендаторите лъжат и собствениците не им се доверяват, а земеделието е дългосрочен бизнес. Трябва проблемът с прекратяването на арендните договори да бъде изчистен, за да има такива договори", обобщи Манолов.

Друг проблем пред усвояването на средства по Агроекология е, че няма яснота кои парцели са с „висока природна стойност“ (ВПС), съответно не знаеш дали имаш възможност да кандидатстваш за Агроекология.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
tonitov
преди 11 години
Проблема също е и в разпокъсаността на имотите и комасацията е належаща. Тези споразумения не способстват за кандидатстване и по други програми където се изискват по-големи площи. Затова младите фермери кандидатстват с зеленчуци т.е. с малки по площи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още