IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Яни Драгов: Приходите на Smart Organic тази година ще достигнат 50 млн. лева

Българският пазар е в очакване на растително месо, произведено в България, посочи изпълнителният директор на Smart Organic

16:37 | 29.09.21 г. 3
Яни Драгов: Приходите на Smart Organic тази година ще достигнат 50 млн. лева

Германската компания, която българската фирма Smart Organic ще закупи, е добре позната на пазара със своите суперхрани и барчета. Тя няма производство, затова няма да се купува фабрика, а само бранд. Продуктите ще се произвеждат в България и ще се използват пазарните позиции на германската компания. Това съобщи в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Яни Драгов, изпълнителен директор на Smart Organic.

Миналата седмица компанията обяви, че излиза с първично публично предлагане на beam – алтернативния пазар на Българската фондова борса, за да набере 3 млн. евро и да финансира планираните проекти – включително да закупи германски конкурент.

По думите на Драгов това е максималната възможна сума, тъй като компанията е достатъчно пораснала. А планираното закупуване на немския конкурент ще се финансира отчасти и дългово, като се вложи и собствен капитал. Причината за покупката е сходството от предлаганите продукти.

Увеличението на транспортните разходи на световно ниво не представлява проблем за българската фирма, защото артикулите, които предлага, са с висока добавена стойност и това не влияе особено на пазара им.

Според Яни Драгов към момента единствено вносът от Далечния Изток е поскъпнал. Той обясни, че Smart Organic внася продукти от целия свят – от Азия, Китай, Филипините, Шри Ланка, Индия, Африка, Южна Америка, Бразилия, Канада и местни храни от Амазонската джунгла.

Приходите за миналата година са около 37 млн. лева, консолидирани от продажбите. Спрямо 2019 г. ръстът е 11%.
„Тази година ръстът е с около 27% и се очакват приходи от 50 млн. лева, без да се брои ефектът от придобиването на германската компания, като с нея фирмата ще има около 60 млн. лева приходи“, поясни Драгов.

Суперхраните, които предлагат Smart Organic, са богати на нутриенти, витамини, антиоксиданти и растителни протеини. В продуктите им е невъзможно да има пестициди, защото храните са биосертифицирани.

Контролът върху суровините е строг и качествен заради скъпоструващите анализи, които фирмата извършва. Компанията тества за пестициди самите мостри и постоянно се случва да връща продукти с високи стойности на пестициди.

Примерът, който даде Драгов, е кашуто, където всяка партида се проверява стриктно, защото често се срещат пестициди.

Smart Organic имат планове за производство и на растително месо. След година и половина разработка, компанията вече има тестово производство и то се реализира в специализираните био магазини в България.

Според Драгов пазарът е малък, но след девет месеца планират да имат масово производство на супермесо, както и да произвеждат други растителни продукти, алтернативни на месните.

Повишава ли се хранителната култура на българите? Какви нови продукти се произвеждат от Smart Organic? Защо много българи търсят безглутенови храни? Защо веган курабийката е регистрирана в Швейцария и Германия? Защо преди няколко години  Smart Organic не се листна на БФБ?

Този материал не е препоръка за вземане на инвестиционно решение!

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на "Бизнес старт" вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 2 години
като прочетох заглавието и името на фирмата, реших че правят сайборзи ! :):) а те... маргаринени пържоли!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
redcretin
преди 2 години
Туй само да беше ... щом не можаха на БФБ преди, сега само БИЙМ-а, значи ни реален бизнес, ни печалба, ни пари - само фалит има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
"Българският пазар е в очакване на растително месо..." хаха , ... напрао ша са изпотрепем да се блъскаме по опашките ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още