Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Явор Ачев: В бъдеще ще има интерес в четири области на тематични фондове

Сред най-важните фактори при профилирането на инвестирора е какъв потенциален минус е готов да премине, коментира мениджърът за България на Амунди Асет Мениджмънт

Благодарение на директивата MiFID II дистрибуторите на фондове са задължени да правят инвеститорски профил, което помага на самия инвеститор да се ориентира какъв е неговият тип. Това заяви Явор Ачев, мениджър за България на Амунди Асет Мениджмънт, в подкаст от поредицата MoneyBox, която се излъчва в партньорство с фондовете на Амунди.

По думите на Ачев сред най-важните фактори при профилирането на инвестирора е какъв потенциален минус е готов да премине, какво ще направи, когато пазарите “са надолу”.

“Ако даден инвеститор отговори, че той не е готов да поема колебания на пазарите, да минава през някакви дори временни минуси, то тогава той може би изобщо не е подходящ за инвестиране във взаимни фондове”, заяви той.

В рамките на разговора Ачев изтъкна важността на т.нар. документ с ключова информация за инвеститора, чрез който лесно могат да сравняват фондовете.

“Най-важната характеристика е рисковият профил на самия фонд”, подчерта експертът.

Той коментира и значението на тематичните фондове. Според Ачев по време на пандемията и в бъщеще ще има засилен интерес и голямо развитие в четири области на тематични фондове - всичко свързано със здравеопазването и добрия начин на живот; дигиталната икономика; опазване на околната среда; Индустрия 4.0.

Целия разговор чуйте в подкаста.  

 
По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
1
 
1
преди 2 месеца
Взаимните фондове бяха добри за инвеститорите, когато нямаше ETF-и, ама сега ми се струва, че позагубиха своето значение за дребните инвеститори.

Още от Новини и анализи
"Монбат" приключи 2020 г. с 35% спад на нетната печалба