Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Индексите на БФБ нараснаха след две пакетни сделки, формирали 81% от оборота

По-интензивна търговия в последните работни дни на 2015 г. и по-позитивна 2016 г. очаква Драган Драганов от Реал Финанс

Две пакетни прехвърляния формираха над 4/5 от оборота на Българска фондова борса (БФБ) във вторник. Индексите приключиха сесията на положителна територия на фона на очакванията за по-интензивна търговия в последните дни на 2015 г. и по-оптимистичните прогнози за 2016 г.

Индексът на 15-те най-ликвидни компании SOFIX се покачи с 0,28% до 436,16 пункта, за да затвори на положителна територия за трети път от началото на декември. Широкият BGBX40 днес е нагоре с 0,37% до 88,68 пункта и затваря с четвърти дневен ръст от 30 ноември насам.

Индексът на дружествата със специална инвестиционна цел BGREIT добави 0,69% към стойността си до 95,43 пункта, като печели в 6 от последните 11 дни. Равнопретегленият BGTR30 отбеляза повишение от 0,35% до 363,79 пункта, като отчита същата серия като BGREIT.

„За всеобщо съжаление, годината започна слабо и по всичко личи, че ще завърши по същия начин. Основният ни проблем - ликвидността на пазара - се е превърнал в хроничен и очевидно ще ни трябва по-дългосрочно лечение“, коментира за Investor.bg брокерът на финансови инструменти в ИП „Реал Финанс“ АД Драган Драганов*.

Според него единственото решение на този етап са нови емисии и нови търгуеми инструменти на борсата.

„Колкото по-дълго останем в тази фаза, толкова по-дълго ще убягваме от погледите както на чуждестранните инвеститори и спекуланти, така и на нови местни инвеститори“, категоричен е той.

„За съжаление въпреки високата парична ликвидност в банковия и небанковия финансов сектор в страната нетният паричен поток към БФБ е по-скоро отрицателен“, каза още брокерът.

Той очаква в оставащите няколко работни дни до края на годината „традиционно да станем свидетели на по-интензивна търговия“.

Драган Драганов от Реал Финанс е по-скоро умерен оптимист по отношение на българския капиталов пазар през 2016 г.

„Но вероятно ще станем свидетели на по-позитивни нагласи след първата половина на годината, изчаквайки резултатите от предстоящите стрес тестове върху основните звена на финансовия сектор в страната“, коментира още анализаторът.

Във вторник оборотът на регулиран пазар възлезе на 1,069 млн. лв. 80,5% от него бе формиран след пакетни прехвърляния при Адванс Екуити Холдинг АД и Формопласт АД.

При Формопласт АД в 16:13 часа имаше две сделки за общо 89 750 книжа. Те бяха прехвърлени при цена от 5 лв. за брой, или без промяна спрямо вчерашната цена на затваряне. Оборотът възлезе на 448,8 хил. лв.

Малко преди 11 часа след една сделка бяха прехвърлени 1 595 200 книжа, или 4,44%, от капитала на Адванс Екуити Холдинг при оборот от 411,6 хил. лв. След сделката акциите поскъпнаха с 2,38% до 0,258 лв. за брой. Те затвориха при тази цена, като други сделки не последваха.

По оборот следва Св. Св. Константин и Елена Холдинг АД с 29,7 хил. лв., чиито книжа се оказаха най-губещите днес сред компаниите с оборот над 5 хил. лв., поевтинявайки с 4,8% до 9,90 лв. за брой също след една сделка.

Топ 5 по оборот допълват Агрия Груп Холдинг АД с 24,1 хил. лв. и Химипорт АД с обикновените акции с 22,6 хил. лв.

С най-голям ръст в цената на акциите сред дружествата с над 5 хил. лв. оборот днес се оказа Агрия Груп Холдинг АД, чиито акции поскъпнаха с 3,1 на сто до 10 лв.

На регулирания пазар на БФБ във вторник се сключиха 161 сделки с 45 емисии акции. Бе установен паритет между печеливши и губещи, след като акциите на 18 емисии поскъпнаха, на още толкова поевтиняха, а на други 9 останаха без промяна.

През ноември Адванс Терафонд АДСИЦ е придобил нови 1 846 дка земеделска земя при средна цена от 874 лв./дка. След 6 сделки днес и 4 530 лв. оборот акциите на компанията поскъпнаха с 1,5% до 2,02 лв. за брой.

Нео Лондон Капитал е подало заявление до БФБ-София за удължаване с 60 дни на срока на своето първично публично предлагане. То трябваше да приключи на 21 декември 2015 г., но по всичко личи, че набирането на капитал ще продължи и догодина. Компанията се опитва да си осигури максимум 40 млн. лв., или минимум 12 млн. лв., за да отчете успешно IPO.

Сделки с акции на Топливо АД днес нямаше. Компанията започва обратното изкупуване на свои акции при цена с 0,5 лв. над минималната. Процедурата стартира при цени от 4 до 10 лв. от 16 декември 2015 г.

Нямаше сделки и с книжа на Сирма Груп Холдинг АД. На 17 декември 2015 г., четвъртък, от 17 ч. компанията и ЕЛАНА Трейдинг АД ще проведат онлайн среща за всички индивидуални инвеститори във връзка с финансовите резултати на групата за трето тримесечие на 2015 г. На срещата представители на ръководството ще резюмират резултатите от първичното публично предлагане и ще предоставят информация за инвестиционните планове на компанията.

От ръководството на Сирма Груп Холдинг ще участват главният изпълнителен директор Цветан Алексиев и финансовият директор Радка Пенева. Модератор на срещата ще бъде ръководителят „Анализи“ в ЕЛАНА Трейдинг Татяна Пунчева-Василева, съобщават от посредника.

Експат Бета АДСИЦ съобщи чрез Бюлетин Investor.bg, че след продажба на 250 хил. свои акции Призма 2005 ЕООД е намалило акционерното си участие в дружеството от 5,63% до 0,77%.

БФБ-София прекрати и регистрацията на емисията варанти на Енемона АД поради настъпилия падеж.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

По статията работиха: Свилен Колев, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
Червен финал на седмицата за индексите на БФБ