Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Индексите на БФБ приключиха седмицата предимно с ръстове

Общо пет дружества от SOFIX повишиха цената на акциите си, а девет останаха в редиците на губещите тази седмица

Индексите на БФБ приключиха седмицата предимно с ръстове

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Българската фондова борса приключи доста колеблива седмица, през която индексите се движеха в резки граници, но в крайна сметка приключиха седмицата без съществени изменения.

В петък индексите затвориха предимно с повишения, като SOFIX прибави почти 1% към стойността си,  но остана почти без промяна за седмицата, прибавяйки едва 0,20% към стойността си. През последните пет дни индексът затвори три пъти на зелена територия, а седмичният оборот с акции на компании от състава му възлезе на 1,7 млн.лв. след 583 сключени сделки.

За сравнение оборотът за седмицата от търговия с всички публични компании възлезе на 14,3 млн. лв. след 1312 сделки.

В петък по-широкият измерител BGBX40 се повиши с 0,59% до 98,22 пункта, като приносът му в седмичния оборот е в размер на 4,3 млн.лв. след 985 сделки. За седмицата той също записва лек ръст от 0,2%.

Секторният BGREIT приключва седмицата с отстъление от близо 1% след 149 сделки и оборот в размер на 259,4 хил.лв. В петъчната сесия той единствен записа спад от 0,15%, затваряйки на ниво от 134,86 пункта.

При BGTR30 седмичният оборот от търговията възлезе на 4,3 млн.лв. след 864 сделки, като индексът остана почти без промяна в стойността през седмицата. За деня той нарасна с 0,25% до 485,87 пункта.

Общо пет дружества повишиха цената на книжата си тази седмица, като най-голям ръст от 5,81% записа „Еврохолд България“. „Стара планина холд“ прибави 5,22% към цената на книжата с и,а повишението в цената на акциите на „Първа инвестиционна банка“ е с 2,12%, нареждайки банката на трета позиция сред печелившите.

Губешите са повече – акциите на общо девет дружества поевтиняха от понеделник насам, като „Монбат“ записа спад в цената от 3,7%, акциите на „Фонд за недвижими имоти България“ поевтиняха с 3,7%, а тези на „Химимпорт“ отписаха 3,4% от цена си.

Лидер по оборот за седмицата е „Еврохолд България“ с 624,2 хил.лв., а най-много сделки бяха сключени с книжата на „Химимпорт“ – 111 броя сделки.

По статията работи: Веселина Василева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
Всички индекси на БФБ затвориха със седмични ръстове