IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексите на БФБ записаха минимални изменения

Корелацията на българския пазар с международните фондови борси е минимална, според анализатор

18:32 | 16.10.15 г.
Индексите на БФБ записаха минимални изменения

Индексите на Българска фондова борса (БФБ) приключиха днешната сесия предмино на негативна територия, като се понижиха в последните минути на сесията. Единствен BGREIT остана оцветен в зелено.

Индексът на 15-те най-ликвидни компании SOFIX отчете спад от 0,07% за деня  и 1,16% за седмицата до 439,65 пункта. Широкият BGBX40 се понижи с 0,05% за деня и 0,9%  за седмицата до 88,37 пункта. BGREIT се повиши с 0,21% днес до 95,07 пункта, а седмичното повишение достига 0,32%. В същото време BGTR30 отбеляза дневен спад от 0,02% до 364,66 пункта и седмично понижение от 0,02%.

Днес оборотът на регулиран пазар възлезе на 844,6 хил. лв. Лидери по оборот днес са Инфра холдинг АД (+0,9%) - с 414,8 хил. лв., Рой Пропърти Фънд АДСИЦ (+8%) - с 226,8 хил. лв., Адванс Терафонд АДСИЦ (0%) - със 106,3 хил. лв., ЦКБ (без изменение на акциите) - с 23,7 хил. лв., Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ (1,1%) -11,8 хил. лв.

В днешната сесия на БФБ се сключиха 179 сделки с 45 емисии акции. Печелившите позиции взеха превес над губещите като съотношението печеливши/губещи е 21/14, а при 10 от позициите няма промяна в цената.

Сред дружествата с оборот над 5 хил. лв. най-силно поскъпнаха акциите на Рой Пропърти Фънд АДСИЦ – с 8% до 2,70 лв., и Химимпорт АД – с 1,9% до 1,344 лв.

Сред дружествата с оборот над 5 хил. лв. най-сериозен спад на цената отчетоха книжата на Индустриален Капитал Холдинг – с 2,4% до 3,21 лв., и на Софарма Трейдинг АД – с 1,17% до 5,05 лв.

През последните седмици се забелязват постоянни разпродажби при Адванс Терафонд АДСИЦ и днес тенденцията продължи, като големи пакети бяха прехвърлени на цена от 2,01 лв. – с 1,86% под вчерашното ниво, коментира пред Investor.bg Даниел Димитров*, портфейлен  мениджър в Реал финанс асет мениджмънт.

"Предполагам че тези разпродажби са осъществявани от някой институционален инвеститор – вероятно чуждестранен. Това определено не е добър сигнал за родния ни пазар", коментира още той.

Анализаторът отбелязва, че на седмична база единствено BGREIT успя да запише позитивен край, докато останалите индекси губят между 0,2 и 0,8% след регистрираните понижения във вторник и сряда. "Това за пореден път показва колко е малка корелацията на БФБ с международните пазари", коментира експертът. Водещите индекси в САЩ, Азия и Европа изпращат позитивна седмица. "Причините за това са разностранни, но като една от най-важните са намалените очаквания за скорошното вдигане на лихвите в САЩ след изнесените наскоро по-слаби макроикономически данни", смята Димитров.

Днес цената на акциите на Петрол се повиши със 7,14%, след като дружеството публикува отчета си за третото тримесечие на годината. Компанията отчете печалба от 10,5 млн. лв. след икономии по отсрочени данъци. Оборотът в днешната търговия с акциите на компанията възлезе на 674,8 лв.

Днес не бяха сключени сделки с акциите на Евроинс. Припомняме, че компанията отчете ръст от 31,7% в премийните приходи през септември на годишна база. Ценните книжа на Еврохолд днес поевтиняха с 0,29%, като оборотът с акциите на дружеството достигна 379,8 лв.

У нас делът на публичните компании в икономиката на страната през последните години непрекъснато спада, в следствие на което борсовата търговия все по-рядко намира място в новините, подчерта още Димитров. Предстоящите избори, бежанският проблем и много други са приковали вниманието на обществото, но не и пътя за развитие на родния фондов пазар. С изключение на хората, тясно специализирани в борсовата търговия и в управлението на активи, болшинството българи не са запознати и не се интесуват от пазара ни.  Според него това е "странно на фона на продължаващия спад в размера на лихвите по депозити и в доходността на алтернативните финансови инструменти".

"Днес обаче чухме и една добра новина", подчерта експерътът и посочи успешно протеклото публично предлагане на технологичната компания Сирма Груп. "Това би следвало да бъде стимул за други непублични компании да търсят възможност за привличане на капитал чрез родния пазар, а може би и да повиши интереса на населението към инвестиции на БФБ", прогнозира Димитров.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още