Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Инвестиционните планове на „Софарма Трейдинг“ оставиха дивидента без промяна

Дистрибуторът на лекарства запази дивидента в размер на 0,30 лв. за втора поредна година

Инвестиционните планове на „Софарма Трейдинг“ оставиха дивидента без промяна

Снимка: Pixabay

Общото събрание на „Софарма Трейдинг“ ще гласува разпределяне на паричен дивидент на акционерите в размер на 9 871 502,70 лв. в средата на юни, като предложеният брутен дивидент на една акция е 0,30 лв., става ясно от поканата за свиканото на 15 юни общо събрание на акционерите, разпространена чрез БФБ - София.

От нетния финансов резултат в размер на 14 581 004,27 лв. сума в размер на 1 458 100,43 лв. се отнася във фонд "Резервен" като 10% задължителен резерв.

През последните години дистрибуторът на лекарства беше любимец заради високата дивидентна доходност и увеличението на капитала в осем последователни години до 2017 г.

През тази година дружеството ще разпредели за акционерите си същия дивидент като този от печалбата през предходната година, което е обяснимо с активизирането на инвестиционните му планове с експанзия в Сърбия и разширяване на местния пазарен дял чрез покупка на вериги аптеки.

Според анализаторите това изисква ресурс, който, вместо да отива за текущи дивиденти, ако се реализира в потенциал, ще носи възвръщаемост на инвеститорите. „Подобна промяна от текущ доход към инвестиции в растеж ще е двигател на дългосрочна доходност. Стига, разбира се, инвестиционният потенциал да се реализира разумно. От корпоративните отчети и обявените планове на публичните компании се вижда, че бизнесът се връща на инвестиционна вълна за повече капацитет и нови бизнес начинания“, коментира в свой анализ Татяна Пунчева-Василева, ръководител "Анализи" на "ЕЛАНА Трейдинг".

В интервю пред Investor.bg в края на миналата година изпълнителният директор на „Софарма Трейдинг“ Димитър Димитров заяви, че експанзията в България и региона остава водеща и през 2018 г. „На местна почва в краткосрочен план ще продължим разрастването си на аптечния пазар и ще работим за развитието на иновативната концепция на SOpharmacy. Инвестицията ни в собствен аптечен модел не е насочена единствено към заемане на пазарни позиции, ние целим да развием целия сектор“, коментира той.

Софарма Трейдинг АД

Компанията определи като цел в следващите три години удвояване на оборота и утрояване на финансовия резултат, което ще стане с диверсификация на бизнес модела и ръст, осигуряван с динамична експанзия.

 „Софарма Трейдинг“ АД приключи първото тримесечие на 2018 г. с продължаваща тенденция за нарастване в ключовите финансови показатели. През март компанията постига най-високата си печалба преди данъци до момента – 2, 3 млн.лв. Така се постига ръст от 35% спрямо отчетените 1,7 млн. лв. през 2017 г. В третия месец на годината ръст от 10% бележат и приходите от продажба на стока на „Софарма Трейдинг“, достигайки 62,8 млн. лв.

Високите резултати през третия месец неминуемо оказват влияние и върху акумулираните показатели на компанията. Така „Софарма Трейдинг“ АД приключва първото тримесечие на 2018 г. с 15% увеличение на печалбата преди данъци до 5,5 млн.лв. сравнено с 4,8 млн. лв. за 2017 г. Акумулираните приходи възлизат на 181,65 млн.лв., което е ръст от 10% спрямо миналата година.

От началото на годината акциите на "Софарама Трейдинг" поскъпват с 4,59%, а през последните 12 месеца цената им се понижава с 8,36% при пазарна капитализация от 263,24 млн. лв.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
КФН вписа новата емисия на "Чайкафарма Висококачествените лекарства"