Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Инвеститорите и дружествата трябва да влагат повече усилия в комуникацията си

Нужна е по-голяма откритост и отчетност, твърдят специалисти в рамките на Investor Finance Forum

Инвеститорите и дружествата трябва да влагат повече усилия в комуникацията си

Снимка: Станислав Стоянов, Investor Media Group

Инвеститорите трябва да влагат повече усилия за анализ на компаниите, а дружествата - да ги улесняват с повече данни и комуникация. Това мнение обедини участниците в дискусията "Капиталови пазари. Дискусия с публични компании", част от конференцията Investor Finance Forum.

„Когато печалбите на Монбат растяха, нямаше запитвания към нас. Затова и аз си мислех, че инвеститорите са разбрали процесите зад печалбите. Но когато печалбите започнаха да падат, имаше по 10 запитвания на месец“, заяви Виктор Спириев, финансов директор на Монбат АД. 

В отговор на въпрос на Investor.bg дали публичните дружества у нас трябва да имат лице, което да е лидер на компанията пред обществеността по подобие на западните гиганти, Спириев сподели, че е важно компанията да има добър екип, но "Монбат" АД си имала своя изявен лидер и основен акционер - Атанас Бобоков.

“Причината и зад ръста и зад спада на печалбата е движението на цената на оловото, както и някои инвестиции в придобивания, които сме обявили достатъчно детайлно на няколко срещи с инвеститорите. Все пак разбирам, че информираността е двупосочен процес и трябва и инвеститорите и дружествата да влагаме повече усилия, въпреки че "Монбат" АД е вероятно компанията с най-голяма прозрачност в дейността“, обобщи Спириев.

Даниела Пеева от Асоциацията на директорите за връзка с инвеститорите сподели, че конферентните разговори са прекалено скъпи за родните дружества и след като аудиторията е основно от български инвеститори, е по-лесно да се направи един инвеститорски ден на живо.

"Алтерко" АД се насочи към финансиране чрез борсата, защото търсените между 1 и 3 млн. лв. и 10% дял са били малко за големите чужди инвеститори, обясни изпълнителният директор Димитър Димитров. По думите му борсата не е много позната у нас, защото "и преди да се обърнем към финансиране към нея, за мен тя беше нещо далечно, където изолирана група хора си прави нещо".

"Ако българинът задели 2 лева настрани, започва да строи къща или си купува апартамент", се изрази образно Васил Големански, изпълнителен директор на Българска фондова борса АД.

Според посетител на форума в България е прекъсната връзката с капиталовия пазар, защото е спряло предлагането на дългосрочни ДЦК за гражданите.

За сравнение - в Унгария се предлагат целеви емисии само за граждани, като доходността е инфлацията плюс 3% и правителството на Виктор Орган е успяло да прехвърли целия си дълг от външен към вътрешен и то към физически лица по подобие на Япония.

Търгувайки дългосрочни ДЦК, където цените са силно волатилни, защото промяна в доходността на 15 годишни ДКЦ с 1% променя цената с 15%, гражданите се учат да търгуват финансови инструменти. Докато в България са останали само възможностите за депозит и инвестиция в недвижим имот, тъй като финансовите инструменти са непознати.

Всичко за Investor Finance Forum четете тук!

По статията работиха: автор Мариян Йорданов, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
0
 
2
преди 2 години
0
 
0
 
1
преди 2 години

Още от Новини и анализи
Паун Иванов е продал акции в „Телелинк БСГ“ за 974 334 лв.