Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Инвеститорите на БФБ са пасивни преди сформирането на правителството

Слабата търговия може да се отдаде на политическата ситуация, коментира Николай Кичуков от Райфайзен банк

Инвеститорите на БФБ са пасивни преди сформирането на правителството

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Инвеститорите на Българската фондова борса (БФБ) остават пасивни в края на седмицата на фона на течащите преговори за съставяне на ново правителство. Водещият български борсов индекс SOFIX добави в петък 0,67% към стойността си, а BGTR30 се повиши с 0,44%. Секторният BGREIT записа лек спад от 0,17%, а по-широкият BGBX40 нарасна с 0,84%.

"Днес наблюдавахме сравнително скучна борсова сесия, като липсваха дори и по-големите блокови сделки, които наблюдавахме от началото на седмицата. Въпреки това основните борсови индекси успяха да реализират леки повишения на фона на общ оборот с акции и облигации от 613 хил.лв", коментира пред Investor.bg Николай Кичуков, старши брокер „Продажби на капиталови пазари“ на Райфайзен банк.

Според Кичуков известната пасивност на инвеститорите може да се отдаде на изчакване на успешното финализиране на преговорите за съставяне на правителство. По думите му при равни други условия това би трябвало да даде допълнителна подкрепа на пазара.

От друга страна фактори като политическата несигурност в Европа и предстоящите избори във Франция, които могат да доведат до по-висока волатилност, също може да оказват негативно влияние върху активността на пазарните участници, смята той. 

Най-печелившата компания за деня е ЕМКА АД. Акциите й поскъпнаха с близо 22% през първите два часа от търговската сесия в петък, след като дружеството отчете двойно по-голяма печалба на годишна база първото тримесечие на 2017 г. Стабилният ръст се запази и до края на деня, като акциите приключиха с ръст от над 15%.

Рой Пропърти Фънд АДСИЦ е най-губещата компания за деня, като изтри 1,6% от цената на книжата си. Въпреки спада дружеството е лидер по оборот с 284,9 хил. лв.

През последната седмица най-печелившата компания от състава на SOFIX е М+С Хидравлик АД с ръст от 4,37%, следван от Албена с поскъпване от 1,42% и Софарма с ръст от 0,76%. От страната на губещите е Неохим с понижение от 2,31%, на второ място е Монбат с понижение от 1,36% и Адванс Терафонд със спад от 0,93%.

Най-печеливши компании от SOFIX през последните пет борсови сесии:

Макар и да е сред губещите компании АДСИЦ-ът е лидер по брой сделки (158 сделки) и по оборот с над 2,7 млн. лв. изтъргуван обем през седмицата. Следват Първа инвестиционна банка с 504 хил. лв. и Стара планина холд с 226 хил. лв.

Най-губещи компании от SOFIX през последните пет борсови сесии:

Сред компаниите във фокуса на вниманието беше Евроинс, след като Евроинс иншурънс груп обяви, че предложената търгова цена за акциите на Евроинс е 1,266 лв. на акция. В четвъртък Управителния съвет на застрахователното дружество определи предложената цена като справедлива и съответстваща на нормативните изисквания.

Седмицата започна с новината, че Софарма е придобила 51% от капитала на молдовски дистрибутор на лекарства. Компанията предложи и повишение на дивидента с 43% до 0,1 лв. (10 стотинки) на акция за 2016 г., спрямо разпределените 0,07 лв. за 2015 г.

И през идната седмица ще имаме свързани с компанията събития, като още за понеделник (24 април) са насрочени общи събрания на акционерите в Софарма АД и Софарма Трейдинг АД с цел финансиране на планираната експанзия на Софарма Трейдинг АД.

Стара планина обяви финансовите резултати на консолидирана база, както и отделно за предприятията в портфейла ѝ. От тях става ясно, че продажбите на Стара планина нарастват с над 8% през първото тримесечие.

По-рано през този месец Стара планина холд АД съобщи за придобиване на мажоритарни пакети в три предприятия. Те са включени в консолидация, считано от 1 април 2017 г. 

По статията работиха: автор Веселина Василева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
Европейските пазари записаха предимно повишения