IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите на БФБ се насочват към технологични и индустриални компании

Ръстът в цените на акциите е въз основа на очакванията за растеж на печалбата в средносрочен план, посочи Тихомир Каунджиев от "Карол Капитал Мениджмънт"

16:03 | 10.08.21 г.
Инвеститорите на БФБ се насочват към технологични и индустриални компании

Акциите на публичните компании на Българска фондова борса в сферата на информационните технологии са сред най-добре представящите се през второто тримесечие, това важи и за компаниите от индустриалния сектор. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в  предаването „Бизнес старт“ Тихомир Каунджиев, портфейлен мениджър в "Карол Капитал Мениджмънт".

В рамките на второто тримесечие акциите на Allterco са поскъпнали с над 50%. Успех през второто тримесечие също имат и тези на „Доверие обединен холдинг“, чиято основна дейност е с финансов характер, но имат и индустриален бизнес. Друг сериозен успех бележи „Индустриален холдинг България“, чиито акции повишават цената си с близо 40%.

По думите на експерта, причините зад ръстовете на книжата на тези компании се крият в строго специфичните събития, които са ги предизвикали.

„Доверие обединен холдинг очакваха добро развитие на бизнеса си заради инвестиция с банков бизнес в Молдова. „Индустриален холдинг България“ заради морския превоз, който стимулира покачването на цените“, посочи Тихомир Каунджиев.

Според него ръстът на цените не е изцяло подкрепен от резултатите на компаниите, а по-скоро повишаването на цената е въз основа на очакванията за растежа на печалбата на компаниите в средносрочен план.

Каунджиев посочи, че негативните ефекти от пандемията най-силно засягат компаниите от туристическия сектор. Той обясни, че резултатите на „Албена“ показват доста неясен сезон и за второто тримесечие не се вижда да има значителен обем на предварителните резервации.

Специалистът е на мнение, че представянето на българските компании е в синхрон с глобалните тенденции.

„На секторно ниво не може да се каже, че има препокриване, единственото съвпадение е при технологичните компании, това е общ тренд от развитите западни пазари“, коментира Каунджиев.

Той съобщи, че има препокриване при ориентацията на инвеститорите към стойностни компании, където българският пазар изцяло отговаря на тази характеристика.

Какво показват отчетите за второто тримесечие на публичните компании на БФБ? Ще има ли рязко повишаване на лихвата през 2022 г.? Притесняват ли се фонд-мениджърите от делта варианта? По какъв начин ще бъдат засегнати компаниите при нови ограничителни мерки?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още