IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите с ликвиден кеш ще имат и по-добри пазарни нива

През декември имахме исторически разпродажби, коментира финансистът Красимир Атанасов

19:27 | 27.12.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Инвеститорите с ликвиден кеш ще имат и по-добри пазарни нива

Вместо държавите да се обединяват и да виждаме процеси на глобализация, ние наблюдаваме процес на деинтеграция. Това се отразява на всички – на пазарите, на бизнеса, на инвеститорите. Моят личен съвет към инвеститорите е да не бързат, да имат свободен ликвиден кеш, тъй като ще има и по-добри нива на пазарните стойности.

Това съветва Красимир Атанасов в предаването "В развитие" в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

На коментарите на финансистите, намерили популярност в мрежата зад реторичния въпрос "Кой открадна Коледа на  Wall Street?", финансистът противопостави мнението, че никой не е откраднал Коледа, а "по-скоро имахме една по-отрезвяваща Коледа".

"Това, което ни предстои следващата година е, че централните банки малко се оттеглят от пазара, което ще донесе едно малко по-истинско намиране на цените, на които трябва да се търгуват всички активи. Ние бяхме забравили, че има такива пазари", посочи финансистът.

За волатилността на пазарите и съществените изменения в двете посоки той коментира разпродажбите през декември, като го определи за най-лошия месец в цялата история на валутната търговия.

"До някаква степен това започна около 2017 година, когато бяхме свикнали почти нищо да не се движи, само едно движение нагоре и тогава волатилността беше в някакви исторически рекорди за ниска волатилност.  През 2018 г. имахме още малко връщане към реалността, но на фона на 2017 г. то ни се стори като нещо ужасно. Въпреки това имахме една историческа разпродажба, особено през месец декември, който в един момент стана най-лошият декември в цялата история", коментира Атанасов.

В глобален план той напомни, че Америка доста е подобрила икономическата си рамка от гледна точка на финансовия сектор през годината и на фона на евентуалните финансови сътресения, като изрази съжаление, че Европа все още продължава да изпитва трудности в това отношение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още