IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Истински“ Булленд АД иска да излезе на БФБ-София*

Риъл Булленд АД, ръководен от бившия изпълнителен директор на Булленд инвестмънтс АДСИЦ, ще копира модела на дружествата със специална инвестиционна цел

11:40 | 09.04.13 г.
„Истински“ Булленд АД иска да излезе на БФБ-София*

Риъл Булленд АД планира увеличение на капитала чрез първично публично предлагане на 4,65 млн. акции, като вече е внесен проспект за потвърждение на публичното предлагане от КФН, пише в уеб страницата на учреденото на 7 февруари 2013 г. дружество.

Изпълнителен директор на Риъл Булленд АД е Валентин Карабашев, който беше изпълнителен директор на Булленд инвестмънтс АДСИЦ до 10 декември 2012 г.

Връзката с Булленд инвестмънтс АДСИЦ идва не само от името и представляващия, но е записана и в страницата на дружеството, където се казва:

„Риъл Булленд АД” е нов проект за инвестиции в земеделска земя на екипа, създал и управлявал в периода 2005-2012 г. един от успешните фондове за инвестиции в земеделска земя в България - „Булленд Инвестмънтс“ АДСИЦ. Проектът се базира на анализа на развитието на пазара на земеделска земя в България през последните 7-8 години и прогнозата за развитието му през следващите 5-7 години, а така също на световните тенденции в аграрния бизнес.

Дейността на дружеството ще е строго ограничена до покупката на земеделски земи, които се използват за земеделско производство, тяхното отдаване под наем или аренда на земеделски производители и продажбата на концентрирани и комасирани земи.

Уставът на Риъл Булленд АД предвижда осем годишен срок на съществуване. Ръководството на дружеството планира да осигури финансиране за изпълнение на проекта чрез първично публично предлагане на ценни книжа. След успешно осъществяване на увеличение на капитала, дружеството ще бъде качено за търговия на Българска фондова борса – София АД.

Основна инвестиционна цел на Риъл Булленд АД е да осигури за своите акционери растяща стойност на акциите и текущи доходи чрез разпределение на дивиденти.

Тричленният съвет на директорите на Риъл Булленд АД се състои от Венелин Любенов – председател Валентин Карабашев - изпълнителен директор и Таня Анастасова – член на СД.

В устава е предвидено мнозинство от ¾ от всички акции на дружеството при вземане на редица решения. Например удължаване на срока на дружеството, увеличение на капитала, преобразуване, смяна на членовете на Съвета на директорите и определяне на възнагражденията им, издаването на облигации, одобряване на годишния отчет, назначаване и освобождаване на одитора.

С мнозинство от ¾ от всички акции ще се гласува и за разпределяне на дивидент, за назначаване на ликвидатори и за освобождаване от отговорност на членовете на СД. В устава е залегнало и че ще инвестира само в недвижими имоти.

На практика Риъл Булленд АД има устав, близък до този на АДСИЦ, например има обявен краен срок, както и че ще инвестира в недвижими имоти. Основната разлика е, че го няма задължението 90% от печалбата да се разпределя като дивидент, а също така Риъл Булленд АД няма да се ползва от данъчното облекчение на АДСИЦ-ите да не плаща данък печалба.

Текущият капитал на компанията е 350 000 лв., а учредители са Интеркерамос ООД, (представлявано от управителя Венелин Любенов), Виталита ООД (представлявано от управителя Валентин Карабашев), също така Валентин Карабашев като физическо лице, Лейла Исмайлова като физическо лице и Булленд Сървисис ООД, представлявано от управителя Александър Загорски.

Именно Булленд Сървисис ООД беше обслужващото дружество на Булленд Инвестмънтс АДСИЦ, но бе заменено от Авто Юнион Пропъртис ЕООД от 1 април 2013 г.

Риъл Булленд АД вече има и инвестиции, става ясно от сайта му. Това са общо 21,102 дка, в 8 парцела със средна площ от 2,638 дка. Средната крайна покупна цена е 448,29 лв. на декар, като всичките имоти са в община Мъглиж, област Стара Загора. Усреднената им категория е 4,26, като повечето имоти са 4-та категория, но има и с 3-та и с 5-та.

В обобщение Риъл Булленд АД е един интересен опит обикновено акционерно дружество, чрез специален устав, да се превърне в компания със специална инвестиционна цел, не в смисъла на закона, а в смисъла на ясна визия за инвеститорите.

Този опит определено обогатява капиталовия ни пазар и заслужава адмирации. В бъдеще можем да видим подобни компании за инвестиции в стартиращи бизнеси, за рискови инвестиции. Акционерно дружество със съответен устав може да се използва и за инвестиции в акции и други финансови инструменти, без ограниченията на договорните фондове.

Например договорните фондове са възпрепятствани от редица регулации (включително ежедневно изчисляване на текуща стойност) и са в постоянна опасност от изтегляне на целия им капитал, което ограничава дългосрочното инвестиране или инвестирането в неликвидни активи. Също така те имат лимити за инвестиране в едно дружество. Например една от най-известните инвестиционните компании, а именно Berkshire Hathaway Inc на Уорън Бъфет е обикновено акционерно дружество, а не договорен фонд.

 

Свързани компании:

Булленд инвестмънтс АДСИЦ(LAND)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още