Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Юлиан Софрониев: Очаквахме ръст, но не толкова голям

Акциите на "Биодит" поскъпнаха с 84% в дебютния търговски ден за технологичната компания

Юлиан Софрониев: Очаквахме ръст, но не толкова голям

На снимката от ляво надясно: Юлиан Софрониев, изп. директор на "Биодит", и Ангел Рабаджийски, изп. директор на "Карол". Източник: БФБ

"Очаквахме ръст, но не толкова голям. Определено доверието, което ни гласуваха за втори път инвеститорите, е страхотно. Трябва да направим невъзможното в най-кратки срокове, за да оправдаем очакванията". Така изпълнителният директор на „Биодит“ Юлиан Софрониев коментира пред Investor.bg безпрецедентния ръст в цената на акциите на дебютния търговски ден за технологичната компания.

Акциите на дружеството поскъпнаха с 84% през днешната сесия, като цената им достигна 1,84 лв. към края на сесията. Около 13 ч. акциите се търгуваха на цена от 2 лв., записвайки ръст от 100% само за няколко часа търговия.

След успешното първично публично предлагане през януари и силния интерес към компанията пред Investor.bg Софрониев обяви желанието си да осигури допълнителна ликвидност на акциите и евентуално увеличаване на броя на акционерите.

„Водят се вътрешни разговори на ниво борд и акционери и другата седмица ще обсъждаме въпроса дали на този етап трябва да го направим, или ще се въздържим. Не искаме да предприемам тази стъпка емоционално, трябва да е добре обмислена позиция, инвестиция в нов бизнес проект, а не само ликвидност на пазара. Иначе не бихме го направили, защото няма да е правилното решение на компания“, коментира Софрониев пред Investor.bg.

Той отхвърли идеята за влизане в SOFIX още тази година. „Не, не и тази година. Нека да си свършим първо работата и тогава да мислим за SOFIX“, каза той.

Чувствата обаче на пазара са смесени, като мнозина не намират за логично толкова рязко покачване при нова компания, която тепърва предстои да се доказва пред инвеститорите.

„Трябва да се радваме. Знаем, че имаме нужда от нови компании и хубави примери и наистина не мога да разбера причината за това, че някои виждат негативи. Те осмиват всяка компания, която излезе на нашата борса. Видяхте какво стана с "Алтерко". Странно е защо има такива нагласи, вместо да се радваме, че има такива компании, които дават на инвеститорите печалба“, коментира Софрониев.

„Осмиваме си по нашенски. Не би трябвало, тъжно е да се случват такива неща. Вместо да се подкрепяме взаимно, ние си търсим негативи, което е от примерите защо борсата е на това ниво. Призовавах хората да спрат, да преосмислят, трябва да има положителен тон, да оценяват бизнеса, а не да хулят всяко ново нещо, което някой се опита да направи“, не скри разочарованието си той.

„Надявам се представянето ни да промени тези нагласи във времето. Няма да спим и няма да почиваме, докато не оправдаем резултатите. Започваме да играем на следващо ниво“, категоричен беше Софрониев.

Борсовият дебют на „Биодит“ буквално засенчи останалата търговия на БФБ в четвъртък. Оборотът след 241 сделки с акции на новия член в борсовото семейство достигна 267,8 хил. лв. при прехвърлен обем от 175 348 акции.

Общият оборот на регулиран пазар възлезе на 1,2 млн. лв. след 575 сделки. Търговията с акции от SOFIX възлезе на едва 221,1 хил. лв.

Основният индекс се понижи с 0,67%. По-широкият BGBX40 отстъпи с 0,65%, секторният BGREIT записа спад от 0,23%, а BGTR30 изтри 0,67% от стойността си.

Четири дружества от SOFIX повишиха цената на акциите си, като най-голям ръст от 3,3% записа „Стара планина холд“ АД. „Монбат“ изтри 4,41%, като затвори като най-губещата компания от индекса.

По статията работиха: автор Веселина Василева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
ХЕС одобри дивидент от 0,26 лв. на акция от печалбата за 2020 г.